Napravite sami: Najbolji prirodni sprej protiv komaraca

0

Koliko god voljeli ljeto, komarce je gotovo pa nemoguće izbjeći. Hajde što su dosadni, ali što ih iz godine u godinu sve više ima i čini se kao da je ubod komarca svake godine sve bolniji. Šta uraditi? Jedna od najboljih stvari jeste korištenje spreja protiv ovih krvopija, a evo kako da napravite i jedan koji nije štetan za kožu, ima prekrasan miris, a komarci ga ne podnose.

Sastojci

  • 80 ml kokosovog ulja
  • 90 ml destilovane vode
  • eterično ulje čajevca, ruzmarina, lavande, narandže…

Priprema

Potrebno je da kokosovo ulje bude tečno – ukoliko ga držite na sobnoj temperaturi, postoji veoma velika šansa da se otopilo. Ako nije, zagrijte ga malo, sve dok ne postane tečno. Pomiješajte ulje i vodu i izmiješajte mikserom. Nakon toga, mješavini dodajte do 20 kapi eteričnih ulja, navedenih iznad (u ovom omjeru vode i ulje, maksimalno je dozvoljeno ukupno 75 – 80 kapi eteričnih ulja). Ponovo izmiješajte mikserom te dobijenu smjesu naspite u bočicu sa raspršivačem. Sprej je odmah spreman za upotrebu.

Napomena: Ulje čajevca ima antiseptička svojstva pa je obavezno da ono bude jedno od ulja koja ćete korisiti u izradi spreja.

Osim njega, možete birati eterična ulja po želji, ali je najbolje da ipak birate ona koja imaju nešto “jači” miris (to su upravo ova koja smo naveli iznad, ali ne morate koristiti sva – dovoljno je ulje čajevca i još jedno jačeg mirisa. Eterično ulje eukaliptusa još je jedna odlična opcija). Takođe, najbolje je koristiti destilovanu vodu, jer će sprej biti dugoročniji.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info