5 stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom kupovine pudera

0

Uz trenutni broj nijansi, finiša i pokrivne moći, puder je jednako prilagodljiv poput narudžbe u restoranu. Upravo navedeni razlozi i čine izbor pudera jednim od najtežih zadataka, kada je riječ o kozmetičkim proizvodima. Krajnji cilj je da puder izgleda kao da je vaša koža – samo bolje. To može biti veoma teško postići, jer većina radnji koje prodaju kozmetiku nema idealno osvjetljenje, a o veličini ogledala da i ne pričamo.

Postoji niz faktora koje je potrebno uzeti u obzir prije nego pronađete puder koji vam savršeno odgovara (tekstura, finiš i prekrivenost samo su neki od njih). Upravo iz tog razloga vam i donosimo vodič koji vam može pomoći da odaberete proizvod koji vam najbolje odgovara.

Najbolja nijansa


Naravno, postoji baš dosta mjesta za isprobavanje pudera na podlaktici, ali koža na ovom dijelu tijela dosta je tamnija u odnosu na kožu lica. Najbolje bi bilo da potencijalne nijanse isprobate na predjelu dekoltea. To ne mora biti savršeno podudaranje, ali je najbolje da bude blago svjetlije, jer će se boja promijeniti tokom dana. Puder oksidira kako ga nosite te prirodno postaje tamniji kako se miješa sa vanjskim elementima i mastima lica.

Ne zaboravite na podton kože


Ukoliko ne želite da imate drugu boju lica, nemojte se boriti protiv prirodnih podtonova kože. Ako imate topli ten, birajte puder koji ima žute podtonove, a ako vam je ten na hladnijem spektru, puder sa ružičastim podtonovima najbolja je opcija.

Pokrivna moć


Ukoliko nemate običaj da se šminkate ili ukoliko ne volite da se šminkate, možete pomisliti da puder sa jakom pokrivnom moći nikako nije dobra opcija. Rezumijevanje svih pokrivnih moći pudera ključ je za izbor onog koji u potpunosti odgovara vašim potrebama.

Svoju kožu ćete i dalje vidjeti ako izaberete puder sa slabom ka srednjoj pokrivnoj moći. Najbolje je birati puder koji je na svjetlijem spektru, kada niste sigurne koji tip pokrivne moći vam je potreban. Kada želite dugotrajan puder, koji ne zahtijeva popravljanje tokom dana ili ako imate akne ili diskoloraciju kože, najbolje je birati puder sa jakom pokrivnom moći.

Tip kože


Mat ili sjajni finiš? To je pitanje koje je potrebno da postavite sebi prije samog razmatranja koju nijansu pudera želite. Vaš tip kože veoma je važan faktor, kada je riječ o izboru finiša. Puderi sa sjajnim finišom preporučuju se ženama koje imaju normalni ili suvi tip kože, dok puderi na mat finišom najbolje odgovaraju kombinovanom i masnom tipu kože. Na kraju, zrelijem tipu kože preporučuje se puder sa satenskim finišom.

Prilagodite nijansu trenutnoj sezoni


Istina je: ista nijansa pudera neće vam odgovarati tokom cijele godine. Naša koža ima tendenciju da postane toplija tokom proljetne i ljetne sezone, jer smo aktivnije na otvorenom i izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti. Čak iako svakodnevno nosite kremu sa zaštitnim faktorom, ten se zagrijava.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info