Predstavljen program 17. festivala dječje pjesme “Lino-Fest 2019”

0

Na konferenciji za medije predstavljen program 17.  festivala dječje pjesme „Lino-Fest 2019“, koji će se održati 8. lipnja/juna 2019. godine, s početkom u 17:00 sati, u „Domu mladih“ u Sarajevu

17. festival dječje pjesme „Lino-Fest 2019“ održat će se u subotu 8. lipnja/juna 2019. godine, s početkom u 17:00 sati, u „Domu mladih“ u Sarajevu. Tema ovogodišnjeg Festivala je „Zabavna matematika“. Festival „Lino-Fest“ organizira se u kreativnoj produkciji Udruge za promociju i kulturne djelatnosti „Libertas“ Sarajevo. Izvršni organizator festivala je Udruga „Facultas za prosperitet mladih“, generalni pokrovitelj festivala je „PODRAVKA“, a idejni tvorac festivala (2003.) je dr. sc. Marijo Pejić.


„Sarajevski ‘Lino-Fest’ je festival poznat mališanima diljem regije po dobrom druženju i lijepoj glazbi, te je ujedno jedna od najkvalitetnijih međunarodnih dječjih manifestacija u regiji, prvenstveno zbog svog originalnog autorskog koncepta, za koji je dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada – u BiH, Republici Hrvatskoj i Srbiji. Jedinstven je i prepoznatljiv po tome što osim zabavno-glazbenog dijela, u kojem se izvode nove autorske skladbe za djecu, ima i edukativni i baletni dio. U proteklim godinama je ova manifestacija za djecu postala tradicionalna u Sarajevu te svake godine okupi veliki broj talentirane djece koji uz pjesmu i druženje prenose značajne poruke svojim vršnjacima.“, izjavila je Ivana Krstanović, članica Organizacijskog tima „Lino-Festa 2019“, na konferenciji za medije održanoj 31. 5. 2019. u „Domu mladih“.


„Lino-Fest je od samoga početka prepoznat kao važan edukativni sadržaj jer omogućava djeci da kroz glazbu i različite sadržaje usvajaju pozitivne i univerzalne vrijednosti. U svijetu u kojem su najokrutnije vijesti ujedno i najrasprostranjenije, jako je bitno najmlađima prenijeti pozitivne poruke i odgajati ih u duhu humanosti i nenasilja. Uostalom, i cilj ove manifestacije je glazbeni odgoj djece, razvijanje ljubavi prema glazbi i kulturi, razvoj kreativnih sposobnosti djeteta, te uključivanje djece u kulturni život Bosne i Hercegovine. Matematika je odavno predmet koji je omražen među učenicima, stoga djeca trebaju od ranih godina shvatiti korisnost i važnost matematike u svakodnevnom životu. Potreba za matematikom posebno se ističe u tehnologiji gdje razumijevanje brojeva i njihovih odnosa te vještine za rješavanje problema povećavaju njezinu važnost što zahtijeva napredniju razinu spretnosti. Na ovogodišnjem festivalu voditelji će, na jednostavan i nesvakidašnji način, mališanima približiti matematiku, pokazati im onu veselu, zabavnu, kreativnu a naravno i poučnu stranu matematike te ih upoznati s velikim imenima iz svijeta matematike. Važno je da školarcima pokažemo da matematika zaista nije nikakav bauk, nego da nam je ona potrebna za bezbroj svakodnevnih životno važnih aktivnosti – nema tog aspekta života u kojem matematika nije prisutna. Odgojna vrijednost matematike je u formiranju osobnosti, težnji istinitosti, kreativnosti, kritičnom promišljanju, razvijanju osjećaja za unutarnju i vanjsku ljepotu…, dodala je Ivana Krstanović.


„Pošto je matematika majka nauke, vizuelni prikaz i realizacija Lino-Festa će se služiti simbolima, operativnim radnjama, brojevima i retro prikazom školskih učionica radi romantičnije scene i utopljavanja prikaza koji bi trebao biti prirodniji za dječje oko i pažnju. Veliko nam je zadovoljstvo što Lino-Fest postoji i uveseljava najmlađe već sedamnaestu godinu zaredom, a ovu dobru tradiciju namjeravamo nastaviti i idućih godina.“, kazao je Adnan Đindo, redatelj i scenograf Festivala.


U natjecateljskom dijelu Festivala nastupit će 16 izvođača iz BiH i regije, koji će izvesti nove autorske dječje skladbe eminentnih autora, a njihov nastup bit će upotpunjen tematskim izvedbama dječje baletne skupine „Bellarte“ i plesne škole „AP“ iz Sarajeva.

Nazivi skladbi, imena izvođača i autora na Festivalu „Lino-Fest 2019“:

 1. Dječji snovi – Izvođač: Tara Lozić (Zagreb, Republika Hrvatska)

(glazba, tekst i aranžman: Maja Rogić)

 1. U ime ljubavi – Izvođač: Irena Matović (Požega, Republika Srbija)

(glazba i aranžman: Mario Meršnik, tekst: Tode Nikoletić)

 1. Zažmuri – Izvođač: Anja Blagojević (Podgorica, Crna Gora)

(glazba i tekst: Ana Klepić, aranžman: Aleksandar Saša Gajić)

 1. Hercegovka od Širokog Brijega – Izvođači: Matea Zovko iz Širokog Brijega & Vukovarski golubići (BiH)

(glazba i tekst: Šima Jovanovac, aranžman: Željko Nikolin)

 1. Odrastanje – Izvođač: zbor „Princess krofne“ (Sarajevo, BiH)

(glazba i tekst: Zlaja Bostandžić, aranžman: Vlado Podany)

 1. Vjerujem – Izvođač: Luka Veselić (Zagreb, Republika Hrvatska)

(glazba i tekst: Dario Jelusić, aranžman: Tihomir Preradović)

 1. Naša planeta – Izvođač: Lora Trolić (Mostar, BiH)

(glazba i aranžman: Zoran Milović, tekst: Vesna Jelić)

 1. Sreću znam kad si tu – Izvođač: Laura Kovačević (Đurđevac; Republika Hrvatska)

(glazba: Marko Tomasović, tekst: Štefanija Soldan, aranžman: Branimir Jovanovac)

 1. Kad zaćutiš – Izvođač: Una Stanković (Podgorica, Crna Gora)

(glazba: Slavko Milovanović, tekst: Sanja Perić, aranžman: Senad Drešević)

 1. Rock je život moj – Izvođač: Marina Muštra (Split, Republika Hrvatska)

(tekst i glazba: Nenad Muštra, aranžman: Leo Škaro)

 1. Molitva – Izvođač: Adela Obuća (Goražde)

(glazba: Milivoje Ilić, tekst: Adna Obuća, aranžman: Adnan Mušanović)

 1. Moj glas – Izvođači: Dina i Paola Španić (Zagreb, Republika Hrvatska)

(glazba i tekst: Petra Antolić, aranžman: Tvrtko Hrelec)

 1. Mi smo djeca – Izvođač: Vukovarski golubići – Erika Bainrauch, Leonarda Puđa, Irina Sabadoš, Kiara Lemac i Stjepan Bainrauch (Vukovar, Republika Hrvatska)

(glazba i aranžman: Natko Smoljan, tekst: Srđan Ćuk)

 1. Dve pole – Izvođači: Jana i Elena Crnomarković (Novi Sad, Republika Srbija)

(glazba i aranžman: Lado Leš, tekst: Tode Nikoletić)

 1. Moj rođendan – Izvođač: Vokalno-plesna grupa B-Stars (Mostar, BiH)

(glazba i tekst: Željka Zovko, aranžman: Ervin Husagić Barikelo)

 1. Lollipop – Izvođač: Korina Postružin (Zagreb, Republika Hrvatska)

(glazba: Lana Marinović, tekst: Slavko Olujić, aranžman: Tihomir Preradović).


U revijalnom programu će nastupiti hor za mlade „Suncokreti“ iz Sarajeva, pod vodstvom Nedžada Merdžanovića i Alme Karić, djeca iz vrtića „Mašin svijet“ iz Istočnog Sarajeva, te zbor „Princess krofne“ iz Sarajeva pod vodstvom Zlatana Bostandžića. Revijalni program bit će upotpunjen druženjem s medvjedićem LINOM i dodjelama nagrada najboljim izvođačima.

Redatelj i scenograf festivala je Adnan Đindo, koreografiju potpisuje Dajana Popović, a scenarij Ivana Krstanović. Voditelji programa su glumci Elmir Krivalić i Olivera Blažević.


Prijatelji festivala su: Hayat TV, RSG Radio, Antena Sarajevo, Depo portal, Televizija Hema, Vesela sveska, Male novine, Vesela sveska Sveznalica, Vesela pčelica, portal „Dječiji svijet“, Metromedia, KJP „Centar Skenderija“, turistička agencija „AVY TRAVEL“ – Sarajevo, Nadbiskupijski pastoralni centar za mlade „Ivan Pavao II.“ i Šumi. 

Ulaznice su puštene u prodaju i mogu se kupiti na blagajni „Centra Skenderija“ (Plato Skenderija) po cijeni od 5 KM.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info