Umjetnost koja nas okružuje

0

U poslovnoj zgradi m:tel-a u Banjaluci otvorena izložba umjetničkih radova studenata Akademije umjetnosti.

Nakon što su prošle godine pokrenuli i realizovali jedinstven Street art projekat oslikavanja ograde koja se nalazi uz poslovnu zgradu m:tel-a u Banjaluci, predstavnici Akademije umjetnosti Banjaluka i kompanije m:tel, 20. marta 2019. godine otvorili su i izložbu radova ovih kreativnih rješenja.


U prethodnoj godini, kao jedan od vidova nastavka dugogodišnje uspješne saradnje Akademije umjetnosti u Banjaluci i m:tel-a, realizovan je projekat oslikavanja zaštitne ograde u ulici Vuka Karadžića, a koja se nalazi uz zgradu ove kompanije. Ideju m:tel-a o ovom umjetničkom projektu je sa zadovoljstvom prihvatila Akademija umjetnosti i njena dekanica prof. dr Sanda Dodik, pa je za ove namjene tim mladih umjetnika – 10 studenata Studijskog programa likovnih umjetnosti, napravilo kreativna rješenja u različitim formama i tehnikama.  Izabranih 12 vizuelnih rješenja su se na kraju našla na ogradama, čineći tako ovaj prostor, ali i grad ljepšim. Autori radova su studenti Nina Ninković, Svetozar Rodić, Dajana Jekić, Marina Božić, Damir Omić, Nataša Šešić, Stefan Plamenac, Milan Ritan, Ana Grubor i Teodor Terzić, koji su uz podršku svojih profesora i asistenata prof. dr Gorana V. Jankovića, prof. mr Mladena Miljanovića  i asistenta mr Vladimira Klepića, realizovali ovaj projekat.


A, kako ovi umjetnički radovi ne bi ostali samo na ogradama, kompanija m:tel je štampala i kalendare za 2019. godinu sa motivima tih radova, ali i prostor hola svoje poslovne zgrade ustupila kao mjesto nesvakidašnje izložbe koju će moći da vide posjetioci kompanije, te u njoj svakodnevno uživaju zaposleni u m:tel-u.


Upravo ova izložba je bila razlog da se na jednom mjestu okupe zaslužni za čitav ovaj projekat – predstavnici m:tel-a, Akademije umjetnosti, kao i studenti, autori kreativnih rješenja. Jelena Maksimović, portparol m:tel-a je ovom prilikom izjavila da se kompanija m:tel u okviru svog društveno odgovornog poslovanja, konstantno trudi da podrži, ali i sama osmisli ideje koje promovišu prave vrijednosti, naročito kada su u pitanju mladi i talentovani ljudi poput studenata koji su učestvovali upravo u ovom projektu. „Iako smo danas domaćini ove izložbe, svakako je najvažnija sama umjetnost i oni koji su je donijeli na najljepši način u naš prostor“, naglasila je Jelena Maksimović.

Otvaranju izložbe je prisustvovala i dekanica prof. dr Sanda Dodik koja je istakla da je ovo još jedan u nizu projekata podrške m:tel-a Akademiji umjetnosti. „Godinama unazad kompanija m:tel i Akademija umjetnosti njeguju prijateljski odnos i dobru saradnju, ne samo u okviru ovakvih, većih projekata, nego je ova kompanija mnogo puta dosad podržala i naše studente i njihove pojedinačne aktivnosti. Ova izložba, kao i čitav projekat oslikavanja ograda je jedan od dokaza da m:tel zaista podržava umjetnost, na čemu je Akademija zahvalna ovoj kompaniji. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju, kroz već tradicionalne projekte, ali i neke nove“, rekla je dekanica Sanda Dodik.


Takođe, u ime Akademije ovom događaju je prisustvovao i profesor dr Goran V. Janković koji je naglasio da ova izložba predstavlja krunu jednog velikog projekta, realizovanog prethodne godine. „U realizaciji ovog projekta učestvovali su studenti treće i četvrte godine Studijskog programa likovnih umjetnosti, koji su na ovaj način dobili priliku da ispolje svoju kreativnost i talenat. Tokom rada su korištene različite tehnike prilagođene svakom od odabranih rješenja, a pri tome se vodilo računa o vizuelnom utisku cjelokupne površine, kao i kompoziciji“, rekao je ovom prilikom prof. dr Janković, te dodao da ovakvi projekti daju mogućnost mladim i neafirmisanim umjetnicima da izraze svoj originalni kreativni pristup univerzalnim temama.

Izložba radova studenata Akademije umjetnosti postavljena u holu poslovne zgrade predstavlja jedan od načina promocije umjetnosti i umjetnika, a kompanija m:tel je uvijek sa zadovoljstvom  domaćin ovakvih događaja i izložbi.

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info