Evo zašto je lični razvoj bitan, bez obzira na to koliko godina imate

0

Jedno je sigurno: učićemo sve dok smo živi. Kako starimo, tako postajemo i zreliji, ali da li postoji starosna granica za lični rast i razvoj? Apsolutno ne i on je veoma važan, bez obzira na starosnu dob, stanje u kojem se nalazite ili stepen uspjeha. Evo zašto je lični razvoj bitan, bez obzira na to koliko godina imate.

Zdravije veze


Veze – sa vašom porodicom, djecom, radnim kolektivom, ljubavnim partnerima pa čak i one primarne veze sa samima sobom – temelj su života. Ne možete ih izbjeći, čak ni onda kada biste to željeli. Kada su vaše veze niskog kvaliteta, tada vam je i život niskog kvaliteta. Nasuprot tome, kada su vaše veze zdrave i živahne, ostvarujete mnogobrojne prednosti.

Učenje i izgradnja dobrih veza suštinski je dio svakog plana ličnog razvoja. Osobe koje svjesno i namjerno grade interpersonalne vještine doživljavaju veće zadovoljstvo u svim vrstama veza.

Manje stresa


Imajući u vidu koliko je stres poguban za svakog od nas i kako veoma brzo i negativno utiče na sveukupni kvalitet života, sve što može pomoći da se on smanji vrijedi isprobati, zar ne?

Kada vam lični razvoj postane jedna od navika, naročito u vezi sa tehnikama smanjenja stresa, kao što je praktikovanje svjesnosti, bolje ćete moći identifikovati, upravljati pa čak i eliminisati ključne izvore stresa u vašem životu.

Poboljšanje zdravlja


Ova stavka može se direktno povezati sa prethodne dvije. Veza između stresa i zdravlja je neporeciva: više stresa uzorkuje više oboljenja. Srećnije i zdravije veze znače i manje stresa, a što smo bolje “opremljeni” za upravljanje stresom i njegovim smanjenjem, to naše sveukupno zdravlje postaje bolje.

Učenje o ličnom razvoju i samousavršavanju doprinosi tome da bolje razumijemo sami sebe, kao i svijet koji nas okružuje. Što više razumijemo, to smo sposobniji da se nosimo da svim što nam život donosi. Osobe koje su naučile da upravljaju izazovima i izazivačima stresa imaju manje bolesti koje se povezuju s načinom života, a kao rezultat toga, uživaju u dužem životnom vijeku.

Povećana produktivnost


Odugovlačenje je najveći neprijatelj produktivnosti. A odugovlačenje je obično uslovljeno dubljim emocijama. Osobe koje se bave ličnim rastom, kao načinom života, stvaraju naviku da malo dublje sagledaju ove probleme, čime se povećava vjerovatnoća da se dođe do smislenih rješenja.

Drugi najveći neprijatelj produktivnosti je, pretpostavljate, stres. Sve brži način života često je vođen očekivanjem savršenstva, a kada stres uđe u miks, tada i produktivnost opada. Toliko vremena provodimo brinući se i pokušavajući da radimo više stvari odjednom da se naša sposobnost da se fokusiramo i uradimo ono što smo namjeravali smanjuje.

Tehnike samorazvoja poboljšavaju sposobnost da se fokusirate i upravljate stresom, pomažu vam da dođete do skrivenih emocija i njihovih uzroka te omogućuju bolju produktivnost.

Poboljšana samokontrola


Samokontrola, sposobnost da regulišete svoje emocije, misli i ponašanja, kako bi se postigli specifični ciljevi, kognitivna je sposobnost koja se može razraditi i ojačati baš kao što biste to uradili sa mišićima.

Kada postavljate ciljeve za svoj život i radite prema njima, sasvim je lako postati iscrpljen iskušenjima, navikama i impulsima, posebno onima koja vode podsvjesna uvjerenja i prikrivene emocije.

Kada vam samorazvoj postane redovan i važan dio života, tada prikrivene emocije i uvjerenja izlaze na vidjelo. Tada jačate svoje “mišiće samokontrole”, a čime ujedno olakšavate sticanje novih navika i postizanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Veći uspjeh


Kada kažemo “uspjeh”, mislimo na sposobnost dostizanja onih markera postignuća koje svaki pojedinac postavlja za sebe, a ne na standardne markere “uspjeha” koji se predstavljaju u medijima (primjera radi: bogatstvo, slava, popularnost i moć). Iako, ironično, ako je to ono što zaista želite, veća je vjerovatnoća da ćete to postići ako je lični razvoj redovan dio vašeg načina života.

Kada se osvrnemo na gore navedene prednosti, lakše je vidjeti zašto je to istina; zdrave veze, smanjeni stres i poboljšanje zdravlja (koje se povezuje sa njegovim smanjenjem), povećana produktivnost i poboljšana samokontrola stvaraju neophodno okruženje za uspjeh.

Veća smirenost


Osim duševnog mira i smirenosti koji slijede kao posljedica faktora kao što su smanjen nivo stesa, bolje cjelokupno zdravlje i sveopšti uspjeh, redovno praktikovanje samosvjesnosti i ličnog razvoja mogu generisati osjećanja većeg zadovoljstva i smirenosti.

Lični razvoj teži povećanju vašeg razumijevanja samih sebe i drugih, a što doprinosi sve većem osjećaju mira i prihvatanja.

Veći osjećaj sreće


Ako je sreća zaista putovanje, a ne destinacija, onda će svakodnevno provođenje vremena da se razvijete učiniti to putovanje još ugodnijim.

Zamislite život u kojem ćete uživati u dobrom zdravlju i boljim vezama, život u kojem osjećate da kontrolišete sebe i da imate sposobnost da se dobro nosite sa svim izazovima, život u kojem se osjećate sigurni u svoje sposobnosti da uspijete u svojim stremljenjima.

Odvajanjem vremena da radite na ličnom razvoju smanjujete negativne efekte stresa te povećavate sposobnost da se nosite sa svojim životom i izazovima koje on može nositi. Kroz napore samopoboljšanja učite da identifikujete, zaliječite i transformišete fundamentalna uvjerenja, traume i navike i ponašanja koje vas sabotiraju. Sve navedeno doprinosi uklanjanju prepreka koje guše sposobnost da osjetite i iskusite pravu radost i sreću.

Sljedeći put kada se budete osjećali nezadovoljno zbog svog života ili nečega u njemu i osjećate iskušenje da potrošite novac na šminku, odjeću ili skupu torbu, ne bi bilo loše da ponovo razmislite i da pokušate da radite na samopoboljšanju i ličnom razvoju. Ono prvo vam možda i može promijeniti raspoloženje za trenutak, ali ovo drugo može da promijeni vaš život zauvijek.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info