Besplatni dermatološki pregledi u parku Petar Kočić

0

dm kampanja MI volimo sunce

Besplatni dermatološki pregledi u parku Petar Kočić

Od 30.7. do 3.8.2018.

Banja Luka, 27.7.2018 – S ciljem osvješćivanja javnosti o značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži kao i pravilne zaštite od sunca i adekvatnog korištenja sredstava za zaštitu, kompanija dm u narednih dvadeset dana provodit će kampanju MI volimo sunce, tokom koje će građanima omogućiti besplatne dermatološke preglede i savjetovanja.

Na najprometnijim lokacijama u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu, u posebno opremljenoj dm ljetnoj kućici, građani će moći obaviti besplatne preglede, saznati tip kože te se educirati o tome na koji način je pravilno zaštititi. Također, imat će priliku testirati SUNDANCE proizvode za zaštitu od sunca.


Kampanja počinje u Banja Luci 30.7. u parku Petar Kočić, a besplatan dermatološki pregled i savjete o zaštiti građani će moći dobiti od dr. Tatjane Protić. U toku sedmice, sve do 3.8, dm ljetna kućica u Banja Luci bit će otvorena dvokratno, od 9 do 11 sati te od 17 do 20 sati.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći oblik maligniteta u svijetu je karcinom kože te je čak 1/3 svih dijagnosticiranih karcinoma upravo karcinom kože. Posljednjih nekoliko decenija povećava se broj oboljelih od ove zloćudne bolesti te se godišnje ustanovi između 2 do 3 miliona karcinoma kože. Od najzloćudnijeg oblika, melanoma, u svijetu oboli 132.000 ljudi. Najčešće se karcinom kože pojavljuje na licu, vratu, leđima i ekstremitetima, odnosno površinama koje su češće izložene sunčevim UVA i UVB zrakama.


 „Faktor rizika za nastanak i razvoj bolesti, između ostalog, determiniše i tip kože. Međutim, većina ljudi ne zna odrediti tip svoje kože, zbog čega ne koristi adekvatnu zaštitu. Svakako, osim nanošenja krema sa zaštitnim faktorom, kožu ćemo zaštiti i unošenjem dovoljno tekućine kako bi se osigurala njena elastičnost, izbjegavanjem boravka na suncu od 11 do 17 sati, nošenjem naočala, šešira, adekvatne odjeće“, poručila je dr. Tatjana Protić, specijalista dermatovenerolog.

Osim pregleda i savjetovanja, u okviru ove kampanje, dm će građanima pokloniti i edukativne materijale o proizvodima namijenjenim pravilnoj zaštiti kože tokom izlaganja suncu kao i njezi kože nakon sunčanja.


„Već duži niz godina aktivno radimo na edukaciji i osvještavanju stanovništva o važnosti pregleda i pravilne zaštite, odnosno adekvatne upotrebe proizvoda za bezbrižnije izlaganje suncu. Prethodnih godina kampanju smo realizirali vikendima na kupalištima. Ovoga ljeta odlučili smo građanima Banja Luke, Mostara i Sarajeva osigurati da u jednom ugodnom, ljetnom ambijentu naše mobilne dm ljetne kućice, ciljano izbjegavajući period kada je sunčevo zračenje najjače, uz pomoć stručnjaka dobiju više informacija o svojoj koži i kako je ispravno zaštititi“, poručila je Aida Delić – Kadrić iz marketing službe dm-a.

Nakon Banja Luke, u periodu od 6. do 10. 8, dm ljetna kućica seli u Mostar, na plato ispred Mepas Mall-a. Posljednja stanica u okviru kampanje MI volimo sunce bit će Sarajevo, gdje će u periodu od 13. do 17. 8. ispred BBI Centra građani moći obaviti besplatne dermatološke preglede.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info