Pet savjeta za bržu i efikasniju kupovinu

0

Svakodnevni odlazak u prodavnicu ponekad zna biti naporan i mučan. Međutim, kako biste sebi olakšali  kupovinu, bitno je da se dobro organizujete. Ako niste dobri sa organizacijom, donosimo vam nekoliko savjeta kako biste sljedeći put svoju kupovinu obavili brže nego što je to do sada bio slučaj.

Napravite spisak potrebnih namirnica


Prvi i najčešći savjet, koji ste vjerovatno čuli od trgovaca, ali i okoline, jeste da napravite spisak namirnica koje su vam potrebne. On će vam biti od velike pomoći ukoliko, na primjer, žurite s posla kako biste što prije spremili ručak. Tako nećete potrošiti previše vremena i, što je još bitnije, nećete ništa zaboraviti.

Spisak vas može “spasiti” i ukoliko idete u veliku kupovinu, a upravo on će vam osigurati da se kući vratite sa svim potrebnim stvarima. Koliko puta vam se dogodilo da u glavi imate svoj spisak, ali su vam ukućani, “na vratima”, dodali još poneku stvar? Možda ih na prvu i jeste zapamtili, ali ste se ipak vratili bez njih i požalili što niste napisali šta vam je sve potrebno.

Probajte namirnice


Jeste li ikada kupili neki prehrambeni proizvod, a nije vam se svidio? Sigurno jeste! U većini super marketa postoji mogućnost da, prije nego što kupite neku namirnicu, probate da li vam je ukusna. Tako ćete biti sigurni da ste svoj novac potrošili na nešto što će završiti na vašem nepcu, a ne u smeću.

Ovome značajno doprinose i razne promocije, primjera radi, suhomesnatih proizvoda, a u Tropic i mojMarket marketima one nisu rijetkost. Besplatno degustiranje je prvo što privlači većinu kupaca, no kasnije ćete biti zahvalni, jer ćete znati koje namirnice uvrstiti u svoju redovnu kupovinu.

Obratite se prodavaču


Ukoliko ste prvi put u nekom od gore navedenih marketa, Tropic i mojMarket ljubazno osoblje će vas uputiti do željenih proizvoda. Ponekad se događa da potrebnu stvar ne možete odmah pronaći, ali su zaposleni uvijek na raspolaganju. Pomoć prodavača je od izuzetne važnosti, posebno ako ste u žurbi i nemate vremena da “lutate” među svim tim policama.

Takođe, ukoliko niste sigurni koja je cijena određenih stvari, obratite se prodavaču. Nije sramota pitati ukoliko će vam to pomoći da donesete odluku da li nešto kupiti ili ne. Ako se na polici ne nalazi ono što želite da kupite, pitajte nekog od zaposlenih imaju li u skladištu. Osoblje u marketima možete da zamolite da vam potrebnu namirnicu i naruči, kako biste je sljedeći put mogli kupiti.

Posao prodavača jeste da pomogne kupcima, zato nemojte izbjegavati da ih nešto pitate, u slučaju da se sami ne snalazite.

Internet kupovina


mojMarket se pridružio svijetu internet kupovine! Sve što treba da uradite jeste da ste punoljetni i da se registrujete. Dobićete listu proizvoda koji su dostupni, ali i cijenu, a vaše je da odaberete ono što vam je potrebno. Svoje namirnice ćete dobiti na kućnu adresu, a dostava je moguća samo na području Banjaluke (granice koje pokrivaju linije gradskog prevoza) i potpuno je besplatna.

Kako biste sebi olakšali elektronsku kupovinu, sami možete ukucati naziv proizvoda. Lista je inače napravljena po vrsti robe, radi lakšeg pregleda. mojMarket obavještava svakog kupca, ako se dogodi da nije u mogućnosti da dostavi naručenu robu, što je još jedna prednost. Ovakav način kupovine od velike je pomoći posebno starijim osobama koje nisu u mogućnosti da dođu do marketa ili nemaju osobu koja bi im donijela potrebne namirnice.

I ono što je svakako potrebno dodati jeste da namirnice možete da naručujete svaki dan, 24 časa. Sigurno se pitate na koji način se plaća narudžba. Postoji nekoliko načina – karticom, gotovinom i žiralno (ako imate potpisan ugovor), a na vama je da odlučite kako vam odgovara.

Korpa umjesto kolica


Ova olakšica je bitna ukoliko vam je potrebno tek nekoliko namirnica. Nema potrebe da gurate kolica, koja su često nezgodna zbog veličine, posebno kada je u prodavnici gužva. S korpom u ruci ćete se lakše probijati između polica i drugih kupaca do željenih proizvoda.

S druge strane, korpe u Tropic centrima opremljene su i točkićima pa možete i njih koristiti tokom kupovine – manje su od kolica, jednostavnije za upravljanje, a veoma brzo i lako će sve odabrane stvari sa polica dopremiti do kase.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info