Zatajenje bubrega: Ovih 6 znakova nikada nemojte ignorisati!

0

Bubrezi su neopjevani heroji našeg tijela. Iako su poznati po tome što izbacuju toksine i višak tečnosti, oni obavljaju i niz drugih važnih uloga: regulaciju soli, kalijuma i nivoa kiseline; regulaciju krvnog pritiska, proizvodnju vitamina D te kontrolu proizvodnje crvenih krvnih zrnaca.

Iako bubrežna oboljenja vjerovatno nisu na vašem spisku stvari o kojima trebate brinuti, ona pogađaju oko 7% populacije. Mnogo ljudi nije ni svjesno da ih ima. Zapanjićete se kada čujete da možete izgubiti skoro 90% bubrežnih funkcija, a da pri tome ne osjetite ništa značajno, a kada osjetite, tada je obično prekasno.

Doktori se slažu da je najbolji način prevencije kontrola šećera u krvi i krvnog pritiska. Naime, visok pritisak i dijabetes uzorkuju dvije trećine slučajeva zatajenja bubrega. Dodatni način prevencije je godišnji sistematski pregled, koji, priznaćete, većina nas i ne obavlja.

Iz tog razloga, donosimo neke znake upozorenja na koje možete i trebate obratiti pažnju te ih obavezno prijaviti svom porodičnom doktoru pri prvom sljedećem dolasku.

Oticanje i dobijanje težine od nakupljanja tečnosti


Vaši bubrezi bi trebalo da izbacuju toksine iz organizma u obliku urina. Međutim, ako uspore ili ne rade kako treba, onda se ta tečnost zadržava. Ovo može uzrokovati trajno oticanje tkiva.

Smanjeno mokrenje


Matematika je jednostavna – kada se više tečnosti zadržava u vašim tkivima, manje tečnosti se izbacuje iz organizma.

Umor i pospanost


Dio funkcije bubrega je i regulacija hemoglobina. Kad se taj proces naruši, možete završiti sa anemijom što može uzrokovati značajan pad energije.

Gubitak apetita, mučnina ili smušenost


Ovi problemi se mogu javiti kada se toksini nakupe u vašem organizmu i počnu praviti probleme u drugim dijelovima tijela, uključujući stomak i mozak.

Povišen krvni pritisak


Ovo je vrzino kolo: kada su bubrezi oštećeni, ne mogu efektno kontrolisati krvni pritisak. Sila krvi koja struji i napinje naše krvne sudove proširujući ih, što dalje oštećuje te slabi unutrašnje krvne sudove bubrega.

Lupanje srca


Jedna od nuspojava oštećenja bubrega je i nagomilavanje kalijuma u organizmu, što može uzrokovati jači srčani ritam na koji nikako niste navikli.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info