10 sjajnih savjeta za savršeno oblikovane obrve

0

Čupanje obrva može biti zamoran i bolan posao. Međutim, uredne obrve su garancija za predivan i besprijekoran izgled lica. Srećom, danas su punije obrve in, tako da vam ovaj posao ne bi trebalo da oduzima previše vremena. Sve što je potrebno jeste da pratite sljedeće savjete, kako biste ih što brže i lakše uredili.

Pronađite odgovarajuću pincetu


Uvijek izaberite oštru, pomalo nakrivljenu pincetu. One sa zašiljenim vrhom odmah bacite, jer ćete zajedno sa dlačicama, štipati i kožu.

Čupajte obrve nakon tuširanja


Topla voda će otvoriti pore na koži i omekšati dlačice pa će biti mnogo lakše i bezbolnije da ih počupate.

Olakšajte bol prilikom čupanja


Ako je čupanje obrva previše bolno (posebno prije i u toku menstruacije), na kožu oko obrva nanesite kremu ili regenerator za kosu. Na taj način ćete omekšati kožu te će čupanje biti mnogo bezbolnije.

Ne koristite ogledalo koje povećava


Veoma je važno da se riješite ovog ogledala, jer će vas ono natjerati da počupate više nego što je potrebno. Umjesto njega koristite “normalno” ogledalo, u dobro osvijetljenoj prostoriji. Nakon nekoliko isčupanih dlačica, odmaknite se od ogledala te se pogledajte. Ponavljajte isto dok obrve ne dovedete do savršenstva. Na ovaj način ćete spriječiti prekomjerno čupanje obrva.

Odredite dužinu obrva


Uzmite olovku te je prislonite uz nos. Tamo gdje olovka dodiruje obrvu, tu je njen početak. Zatim olovku postavite dijagonalno od vrha nosa pa preko zjenice. To je mjesto gdje treba da bude najviša tačka luka obrve. Završetak obrve ćete odrediti tako što ćete olovku staviti na sredinu gornje usne, uz vrh nosa pa dijagonalno prema vanjskom dijelu oka.

Napravite savršen oblik


Nakon što ste odredili dužinu obrve, morate napraviti i oblik koji najbolje odgovara vašem licu. Uzmite olovku za obrve te lagano iscrtajte oblik koji vam odgovara. Nakon toga pincetom isčupajte samo one dlačice koje se nalaze ispod ili iznad iscrtanih linija.

Ublažite crvenilo


Odmah nakon čupanja, na kožu nanesite kremu sa umirujućim dejstvom ili puder za bebe. Na ovaj način ćete spriječiti iritaciju i crvenilo kože.

Počešljate obrve


Četkicom za obrve (ili štapićem iz stare maskare) počešljate obrve kako bi sve dlačice savršeno izgledale. Nakon toga nanesite malo balzama za usne ili gela za kosu, kako bi što duže ostale na mjestu.

Popunite praznine


Da biste popunile obrve, morate koristiti nijanse olovke ili sjenke koje odgovaraju prirodnoj boji vaših obrva. Smeđokose dame trebalo bi da koriste sjenke koje su za dvije nijanse svjetlije od boje njihove kose. Za plavuše su idealne zlatne, a za dame sa crvenom kosom, svijetlo-smeđe nijanse.

Pustite ih da narastu


Ako inače pretjerujete sa čupanjem obrva te su uvijek jako tanke i skoro neprimjetne, vrijeme je da ih pustite da narastu. Suzdržite se od čupanja dvije do tri sedmice. Takođe, ako želite da ubrzate rast obrva, svakodnevno na njih nanosite ricinusovo ulje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info