Moda: 7 stvari koje niske žene treba da izbjegavaju

0

Ukoliko ste niska dama, onda vam je već u startu jasno da vam samo visoke potpetice neće pomoći da izgledate više. Međutim, određeni trikovi, koje možete veoma lako uvrstiti u svakodnevni stajling, mogu vam pomoći da izgledate bolje nego ikad ranije te da svojoj figuri vizuelno dodate par centimetara. Evo i kako.

Kraći modeli pantalona


Kraći modeli pantalona uopšte nisu dobra opcija za niske dame, jer mogu stvoriti iluziju da ste još niže. Osim toga, još jedan od trendova koji vam ne odgovara su i harem pantalone, jer će vas i one vizuelno skratiti pa čak i učiniti da izgledate kao da imate par kilograma viška.

Šta uraditi? Ukoliko baš volite kraće modele pantalona, onda je potrebno da vodite računa o sljedećem: pantalone ne smiju biti previše kratke odnosno šav pantalona mora završavati na vašem gležnju ili tik iznad njega. Kombinujte ih sa štiklama, kako biste pojačale iluziju visine te je potrebno da gornji dio kombinacije uvučete u pantalone.

Spušteni struk


Haljine ili majice sa spuštenim strukom sigurno će učiniti da izgledate još niže nego što to jeste. Suprotno logici, kada pokušavate da trup izgleda duži, to vam ne pomaže da izgledate više. Ali, ono što se dešava kada to radite jeste da će vaše noge izgledati kraće. Postoji jedno pravilo kojeg bi bilo dobro da se pridržavate, a ono glasi: dvije trećine/jedna trećina. Trebalo bi da definišete struk sa dvije trećine na donjem dijelu dijela i jednom trećinom na gornjem dijelu. To znači, da za krajni efekat izduživanja siluete, potrebno je da birate komade garderobe koji završavaju iznad vašeg prirodnog struka, a to svakako nisu komadi garderobe koji imaju spušteni struk.

Šta uraditi? Ukoliko ipak želite da nosite haljine, majice ili tunike sa spuštenim strukom, onda je najbolje da birate modele koji nisu široki ili “vrećasti”. Takođe, obavezno dodajte štikle (umjesto ravne obuće) kako biste cjelokupnom izgledu dodale još par centimetara.

Veliki uzorci


Uzorci su definitivno jedan od načina da vaš cjelokupni stajling izgleda veoma moderno, svježe i privlačno, ali ako ste niska dama, potrebno je da obratite malo pažnju na uzorke koje birate, jer neki od njih mogu učniti da izgledate niže. Preveliki geometrijski ili cvjetni uzorci mogu “progutati” vašu figuru. I, vjerovatno vam je već poznato, vama ne odgovaraju horizontalne pruge (one mogu stvoriti iluziju širine, a vama je potrebna visina).

Šta uraditi? Vratite lopticu na svoj teren tako što ćete birati uzorke koji su proporcionalni vašoj visini. Ukoliko volite da nosite svijetle i živahne uzorke, pobrinite se da to bude manji, nježniji motiv. I, birajte vertikalne pruge i linije, jer vam mogu dodati par centimetara. Isto tako, printove birajte na komadima garderobe koji nisu dugi (dakle, najbolje je da birate jednobojne modele maksi suknji i haljina).

Veliki komadi nakita


Čak iako ne možete bez asesoara, povedite računa prilikom njihovog odabira. Veliki komadi nakita, posebno ogrlice, veoma su moderni i popularni, ali oni zapravo rade protiv vas. Zašto? Pa, asesoar dijeli liniju između dekoltea i, kao rezultat, vaš vrat čini kraćim.

Šta uraditi? Naravno da ćete nositi nakit, jer je to jedan univerzalni asesoar. Međutim, umjesto velikih, krupnih i glomaznih komada nakita koji se sežu tik ispod vrata (ili par centimetara niže), birajte duže ogrlice V oblika ili one koje imaju privjesak. Ovo stvara iluziju dužeg vrata, a samim tim i dužeg i vitkijeg trupa (slično kao što to rade komadi garderobe koji imaju V izrez).

Široki kaiš


Ukoliko volite široke modele kaiša, ipak je potrebno da razmotrite šta stavljate oko struka. Problem sa ovim asesoarom je to što on, u suštini, “presijeca” tijelo napola. Dakle, ako nosite kaiš koji je širok pet do osam centimetara, vizuelno ste izgubile osam centimetara vaše figure.

Šta uraditi? Kaiš i dalje možete nositi, ali bi bilo i više nego mudro da birate tanke modele. Takođe, imajte na umu, ako birate kaiš koji je iste boje kao pantalone ili suknja, vaše noge će izgledati još duže.

Široka odjeća


Preširoki i “vrećasti” komadi garderobe ponekad mogu biti trendi, ali bitno je da se držite na užoj strani spektra ako ste niska dama. Previše tkanine u obliku dugih tunika, košulja-haljina i pantalona sa super širokim nogavicama biće zaista previše za vaše manje proporcije.

Šta uraditi? Ako ipak želite da nosite široke komade garderobe, onda je najmudrije da dati komad garderobe oblikujete na neki način. Birajte komade garderobe koji su strukirani ili dodajte tanki kaiš. Kada se radi o maksi haljinama, potrebno je birati modele koji se “ne vuku po podu” (one čiji šav završava na vrhovima nožnih prstiju).

Obuća sa kaišićima


Modeli obuće, koji imaju kaišiće oko zglobova, vizuelno dijele donji dio noge usljed čega noge izgledaju kraće. Na kraju, vi izgledate niže nego što jeste. Upravo iz tog razloga i jeste bitno da izbjegavate ove modele obuće.

Šta uraditi? Znamo koliko je ovo veoma privlačan model obuće, a ako ste niska dama i ipak biste željeli da ga nosite, onda birajte isključivo modele boje kože, jer će vam pomoći da vaše noge vizuelno izgledaju duže. Još bolja opcija je da birate pomenute modele obuće sa veoma tankim kaišićima, jer oni neće toliko smanjiti liniju noge.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info