SKRIVENI oblik depresije od kojeg mnoge žene pate

0

Samo zbog toga što nemate konstanti osjećaj tuge ili niste bezvoljni da ustanete iz kreveta ne znači da niste depresivni. Evo šta bi trebalo da znate o visoko funkcionalnoj depresiji.

Odbijanje društvenih poziva


Visoko funkcionalna depresija dosta je slična hroničnoj depresiji i kod odraslih može trajati oko pet godina, a kod djece i tinejdžera jednu do dvije godine. I mada se zbog nje nećete osjećati beznadežno, visoko funkcionalna depresija može ozbiljno uticati na vaš kvalitet života pri tome ometajući vaš entuzijazam vezan za porodicu, rad pa čak i društvene aktivnosti.

Promjena društvenih aktivnosti može biti jedan od najranijih znakova upozorenja. Osobe koje imaju visoko funkcionalnu depresiju i dalje su radno aktivne i komuniciraju sa drugim ljudima, ali izvan posla, mogu prestati da se druže sa prijateljima i praviti izgovore tipa: “Posao mi je previše stresan”. Oni će biti donekle izolovani, a to najčešće dovodi do udaljavanja u odnosima.

Imate druge zdravstvene probleme


Ovo je dvosmjerna ulica. S jedne strane, drugi zdravstveni problemi mogu dovesti do depresije. Zdravstvena oboljenja, poput dijabetesa i raka, mogu uzrokovati stres i napetost, što može dovesti do depresije. S druge strane, depresija može oslabiti imunitet, što vas čini podložnijima raznim oboljenjima.

Drugačije spavate


Bez obzira na to da li ne možete lako da zaspite, spavate više nego obično ili se prevrćete po krevetu cijelu noć, problemi sa spavanjem mogu upozoriti na moguću depresiju te mogu znatno pogoršati simptome.

Zabrinuti ste ili anksiozni


Depresiju je tako lako povezati sa osjećajem tuge da se često previdi još jedna snažno povezana emocija: anksioznost. Važno je napomenuti da anksioznost nije ograničena na strah; ona se može manifestovati na više načina. Možete doživjeti duševni nemir, zbunjenost i imati konstantni osjećaj kako nešto nije u redu.

Više se oslanjate na pogrešne izbore


To može značiti da pijete više alkohola nego obično, koristite opijate, unosite više visokokalorične hrane nego obično ili provodite više vremena igrajući video igrice – bilo šta što vam služi kao način da “zakopate” svoje emocije. Ukoliko se osjećate tužno i usamljeno, često ćete piti više alkoholnih pića kako bi se to prikrilo. Ova vrsta “samoliječenja” posebno je zabrinjavajuća, jer zloupotreba supstanci doprinosi dodatnom nivou njege i brige koja vam je neophodna.

Osim što izazivaju zavisnost, alkohol i opijati mogu posebno pogoršati simptome depresije, anksioznosti i problema sa spavanjem, a što dodatno otežava sposobnost da se nosite sa svakodnevnim životom.

Veoma ste mrzovoljni


Razdražljivost je još jedan simptom visoko funkcionalne depresije, a posebno je problematična za žene. Ljudi će na ženu, koja je razdražljiva, smatrati za “kučku”, umjesto pokazivanja zabrinutosti, u smislu da će je pitati da li je sve u redu, s obzirom na to da se njeno ponašanje u posljednje vrijeme razlikuje od uobičajenog.

Budući da su žene još od ranog uzrasta uslovljene da budu manje asertivne i da potiskuju “uznemiravajuće” emocije, poput bijesa, suptilniji simptomi (kao što je razdražljivost) mogu se propustiti. Svaka četvrta žena na svijetu pati od depresije u nekom periodu života, a razdražljivost može biti jedan od glavnih znakova.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info