5 načina da POBIJEDITE depresiju

0

Sljedećih pet trajnih promjena, u načinu razmišljanja i ponašanja, mogu vam pomoći da eliminišete depresiju.

Postavite granice u odnosima, čak iako to nekoga ljuti


Prestanite udovoljavati drugima samo kako bi se “održao mir”. Ne dozvolite ljudima da vas iskorištavaju. Postavite granice. Recite: “Ne”, kada želite da kažete: “Ne”. Zauzmite se za sebe. Vi ne možete uticati na reakcije drugih ljudi. Činjenica je da depresivne osobe “zakopavaju” ljutnju i bijes u sebi. Osobe koje nisu depresivne izražavaju ih na zdrav način.

Uradite nešto čega se plašite


Ukoliko živite sami, nemojte se toga plašiti. To vam samo može dati hrabrosti da shvatite vašu pravu vrijednost. To nije nešto što se određuje prema vašem emotivnom statusu odnosno da li ste u vezi ili ne. S kakvim se to strahom uopšte trebate suočiti?

Pronađite vrijeme i mjesto kako biste slušali sopstvene misli


Kada ste depresivni postoji tendencija da prazninu popunjavate hranom, alkoholom, lijekovima, spavanjem ili poslom. Maksimalno iskorištavate vrijeme kako biste izbjegli suočavanje sa onim što predstavlja problem odnosno kako ne biste slušali svoje misli. Prestanite govoriti sebi da je to preteško ili da ne znate šta trebate uraditi. Primirite se kako biste poslušali svoj unutrašnji glas. Sigurno ćete znati šta trebate promijeniti u životu. Odlučite da je sada vrijeme da napravite sledeći korak.

Donesite odluke i pridržavajte ih se


Neaktivnost hrani depresiju. Napravite plan i pridržavajte ga se. U životu je potrebno rizikovati. Djelujte s ciljem ostvarivanja onoga što želite i donosite odluke koje će vas približiti ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Vratite svoju snagu


Vrednujte svoje mišljenje. Nemojte predavati svoju snagu bilo kome drugom. Niko ne bi trebao biti u stanju da kontroliše vaše raspoloženje ili emocije. Prestanite tražiti odobrenja od drugih ljudi i povećajte vrijednost vaših misli i percepcije. Počnite da potvrđujete vašu vrijednost pozitivnim mislima i utješnim i lijepim riječima. Vi ste dostojanstveni kao i svaka druga osoba.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info