7 pitanja koja morate sebi postaviti prije raskida

0

Pojedina istraživanja pokazuju da godinu nakon raskida ljubavne veze ili pak razvoda, ako je brak u pitanju, kvalitet života kod žena opada za čak 73%, a kod muškaraca za 42%. Upravo je to razlog zašto psiholozi ne preporučuju da se odluke donose naglo i u afektu.

Oni, naravno, ne prepooručuju ni da napustite partnera kojeg volite, ali isto tako ni da ostanete u braku ili vezi u kojoj se sve vrijeme osjećate nesrećno, jer svi znamo da ljubav ponekad nije dovoljna. Kako onda da znate da ste donijeli najbolju moguću odluku? Sljedećih važnih sedam pitanja morate da postavite sebi prije raskida.

Da li ovaj brak/veza pobuđuje najbolje u meni?


Da li ojsećate da ste najbolja verzija sebe, trenutno? U normalnom braku, partner daje podršku, ohrabruje i poštuje voljenu osobu. S druge strane, ako to nije slučaj, već vas vaš partner sputava i čini da se osjećate usamljeno, pravo je vrijeme da se zapitate čemu sve to vodi.

Da li planiramo zajedničku budućnost?


Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje treba da se zapitate. Jer ukoliko želite život prepun putovanja, žurki, prijatelja i avantura, a vaš partner je introvertan i preferira kuću, šanse za nekompatabilnost su neizbježne. Planovi oko porodice i posla takođe nisu ništa manje važni. Ukoliko smatrate da je potrebno da se izgradite u karijernom smislu pa tek onda da razmišljate o porodici, dok vas partner sve vrijeme podržava, to je u redu, ali ukoliko partner ne dijeli isto mišljenje sa vama, to je već razlog za uzbunu.

Da li razgovaramo?


Svi smo odrasli ljudi sa pregršt interesovanja i obaveza van naše veze ili braka. Ali ništa ne bi smjelo da bude važnije od ljubavi. Ukoliko ste imali težak ili loš dan na poslu, sasvim je prirodno da dođete kući i popričate o svemu sa vašim partnerom. Ali ukoliko vaš partner nema sluha za vas u takvim momentima, zapitajte se da li je sve u redu sa vašim brakom/vezom.

Da li se većinu vremena osjećam srećno ili uznemireno?


Ovaj kriterijum pomaže da sagledate svoju vezu ili brak iz drugačije perspektive. Ukoliko imate neki beznačajan problem, a većinu vremena se osjećate srećno i ispunjeno, to je dobar znak. Ali ukoliko se, s druge strane, većinu vremena osjećate nezadovoljno i nesrećno, bez nekog krpunog razloga, to je signal da je vrijeme za ozbiljne razgovore sa partnerom.

Da li oboje pravimo kompromise?


Bilo koja veza je nemoguća bez kompromisa. Jer svi smo različiti i gotovo je nemoguće da će nam se mišljenja poklapati uvijek. Ukoliko se osjećate da ste vi ti koji stalno morate da se žrtvujete za partnerove interese, onda vaša veza ili brak nema zajedničku budućnost.

Zašto želim da raskinem sa partnerom?


Ponekad je teško formulisati razloge za nezadovoljstvo u braku ili vezi, ali ako natjeramo sebe da ih izgovorimo naglas, da li ćemo se osjećati čudno ili će nam to posložiti kockice u glavi? Ukoliko se osjećamo čudno, vrlo je vjerovatno da nema razloga našem nerviranju, ali ukoliko su nam stvari kristalno jasne nakon tih pitanja, vrijeme je za donošenje nekih bitnih odluka.

Da li će mi život biti bolji nakon raskida?


Zamislite svoj život bez sadašnjeg partnera za pet godina. Kako se osjećate? Ukoliko osjećate da ćete biti srećniji, onda načinite odluku uprkos svim poteškoćama. Zato provedite neko vrijeme sami sa sobom i svojim mislima i ne donosite nikakve užurbane odluke prije nego posložite sve kockice, sagledate sve aspekte i prođete sve nedoumice koje vas muče.

Kada pronađete odgovor na sva ova pitanja, onda ćete sigurno doći i do odgovora na ono najvažnije – da li je vrijeme da krenete svojim putem ili da svojoj vezi date drugu šansu.

Izvor: Mogu ja to sama

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info