RAZOČARANA u ljude: 6 načina da dođete sebi poslije teške situacije

0

Neuspjeh i razočaranje nezaobilazni su dio života, ali je prilično izazovno i teško nositi se sa njima. Svi smo se, bar jednom u životu, susreli sa trenucima kada nismo mogli ostvariti planirane ciljeve, bez obzira na naporan rad i trud. Možda nismo uspjeli pronaći naš posao snova ili srodnu dušu. Možda je kasno da imamo još djece ili se ta kuća iz snova sada čini nedostižnom. Veze su se možda prekinule uprkos našim naporima da ih spasimo, prijatelji ili ljubavnici su nas možda izdali, možda nismo dobili unapređenje zbog kojeg smo tako marljivo radili ili možda naša djeca i nisu toliko motivisana koliko mi to očekujemo.

Šta radite kada vas život “obori” i kada se sreća i uspjeh o kojima ste sanjali čine kao da su izvan domašaja? Sljedećih šest načina mogu vam pomoći da se lakše nosite sa razočaranjem i neuspjehom.

Suočite se sa realnošću situacije


Poricanje stvarnosti loše situacije, kao i izbjegavanje razmišljanja o njoj u potpunosti, datu situaciju samo pogoršava ili vas drži u mjestu kada biste, zapravo, mogli da radite na rješavanju problema. Budite voljni da se suočite sa problemom, ali nemojte se zadržavati na njemu 24 sata dnevno. Od toga ćete se samo osjećati gore. Razmišljajte o tome dovoljno da shvatite šta osjećate i najbolji način na koji možete da odgovorite na problem, a zatim se fokusirajte na nešto pozitivnije.

Dozvolite sebi da žalite za izgubljenim snovima


Razlika između onoga kako ste željeli da se neke stvari odvijaju i kako su one zaista “ispale” može dovesti do tuge i sjete. Žaljenje je način puštanja. Odvojite vrijeme da se povežete sa svojim osjećanjima na dobronamjeran i saosjećajan način. Od pomoći može biti razgovor sa povjerljivim prijateljem ili da na listu papira napišete kako se zaista osjećate.

Nemojte smatrati sebe žrtvom


Bez obzira na situaciju, uvijek imate izbor i vještine da se nosite s njom. Razmislite o drugim situacijama s kojima ste se uspješno nosili i kako možete iste vještine primijeniti i na situaciju u kojoj se trenutno nalazite. Ukoliko se prema vama neko ophodi sa nepoštovanjem, progovorite ili se udaljite. Ukoliko se ne možete odmah udaljiti, radite na tome da postanete više nezavisni ili na pronalaženju drugih mogućnosti.

Budite dobri prema sebi


Kada stvari ne funkcionišu, to možda nije zbog toga što ste nešto uradili pogrešno. Iako je važno da sagledate situaciju kako biste saznali šta možete iz nje naučiti, usvojite saosjećajan stav umjesto da budete oštri prema sebi.

Potražite vedriju stranu


Šta je nova prilika koju ova situacija predstavlja? Postoji li mogućnost učenja novih vještina, promjene prioriteta, produbljenja odnosa ili ličnog rasta? Pokušajte da na situaciju ne gledate crno-bijelo ili da vas ona definiše. Desio vam se loš trenutak – život vam nije loš ni katastrofalan.

Budite spremni da isprobate drugačiji pristup


Ako ono što radite ne funkcioniše, vjerovatno ćete morati da uradite nešto drugo. Dobijanje onog što želite često podrazumijeva i iskorak iz zone udobnosti te tolerisanje rizika, gubitka i neizvjesnosti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info