Kosa će vam IZGLEDATI PREDIVNO ako izbjegavate ovih 5 grešaka!

0

Mislite da znate kako da najbolje i najefikasnije iskoristite šampon da bi vaša kosa bila čista, sjajna, zdrava i prekrasna? Razmislite još jednom! Sljedećih pet grešaka sigurno niste ni znale da ih pravite, a one mogu uticati na vaš cjelokupni izgled.

Uvijek koristite isti šampon


Poželjno je da ne šamponirate kosu svakodnevno (svaki drugi do treći dan sasvim je dovoljno), ali i da mijenjate šampon, s vremena na vrijeme, kako biste spriječili nagomilavanje određenih sastojaka u kosi (u prvom redu silikona). Svakih par mjeseci šampon koji koristite zamijenite drugom formulom koja je adekvatna za vaš tip kose.

Ne kvasite kosu u potpunosti prije šamponiranja


Bez dovoljno vode šampon neće pjeniti, a usljed toga možete se naći u situaciji da koristite više šampona (samim tim, s kose skidate njena prirodna, hlanjiva ulja, ali i “stanjujete” vaš novčanik). Prije nanošenja šampona, najbolje je da dvije minute kvasite kosu.

Šampon uvijek nanosite na isto mjesto


Možda ste primijetili parut na vrhu glave? Znate zašto se to dešava? Najvjerovatnije zato što šampon svaki put prvo nanosite na vrh vlasišta pa ga onda “raspoređujete” na ostatak kose. Za promjenu, svaki drugi put šampon prvo nanesite na potiljak pa ga onda nježno raspoređujte po ostatku kose.

Stvarate preveliko trenje


Da biste izbjegli nastanak oštećenja na kosi, vlasište nježno masirajte vrhovima prstiju, a ne noktima ili dlanovima.

Ispirete kosu toplom vodom


Topla voda isušuje vlasište i kosu. Umjesto nje, kosu ispirajte mlakom, skoro pa poluhladnom vodom (na taj način ćete sačuvati i farbu).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info