5 tajni vitkih žena

0

Ne, one ne provode sedam sati dnevno u teretani i ne jedu samo salate. One su veoma vitke i zgodne, a u tome im pomažu sljedeće stvari.

Jedina stvar koja je bitnija od onog što jedete jeste koliko jedete


Drugim riječima, budite umjereni. Bez obzira na to koliko se zdravo hranite, uvijek je potrebno uspostaviti zdravu granicu i izgbjegavati prejedanje. Jer, činjenica je da se i od zdrave hrane možete udebljati.

Sastojak koji trebate unositi, ali ga izbjegavate


Iako smo sa svih strana, tokom niza godina, “bombardovani” kako ugljeni hidrati utiču na taloženje masnih naslaga, ipak trebate znati da nisu sve vrste ugljenih hidrata loše. Zapravo, neke od njih su od suštinskog značaja. Koji su to? Oni koji ulaze u sastav integralnih žitarica. Zašto? Zato što organizam opskrbljuju neophodnom energijom, zato što sadrže fitonutrijente koji pomažu u borbi protiv oboljenja i zato što pomažu da se nivo šećera u krvi drži na stabilnom nivou. Samim tim, mogu vam pomoći da tjelesnu težinu držite pod kontrolom.

Sastojak koji nikada ne možete unijeti previše


Ljekovite biljke i začini! (Kada kažemo začini, mislimo na prirodne začine, nikako kupovne varijante koje su prepune soli i poboljšivača okusa). Zapravo, pomenuti sadrže više od dvije hiljade zdravih fitonutrijenata! Neki od njih pomažu u kontrolisanju šećera u krvi, drugi ubrzavaju metabolizam, a generano svi su odgovorni za dobro zdravlje.

Stvar koju trebate ignorisati na etiketama hrane


Fraza: “Potpuno prirodno”, u suštini ne znači ništa. Ali, to nije jedini “krivac”. Većina proizvoda na kojima piše: “Bez šećera”, znači da su prepuni hemijskih (i eventualno kancerogenih) zaslađivača. Dakle, budite veoma oprezni prilikom kupovine hrane.

Najveća stvar na koju trebate obratiti pažnju na etiketi hrane


Lista sastojaka uvijek je važnija od nutritivne vrijednosti proizvoda koji kupujete. To je zato što veoma brzo možete saznati da li je hrana kvalitetna, od čega je napravljena i da li je vrijedna vašeg novca. Što je duža lista sastojaka to je hrana više prerađivana. A trebali biste se držati što dalje i što više od prerađene hrane, koliko god je to moguće. Osim što neće pomoći vašem struku, ona može imati, tokom vremena, veoma loš uticaj na cjelokupno zdravlje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info