4 čudesna načina na koja trčanje poboljšava zdravlje

0

Možete voljeti ili ne voljeti da trčite, ali činjenica je da vam upravo trčanje može poboljšati zdravlje. Evo i kako.

Zdravija koljena


Mislite da trčanje “troši” vaša koljena? Razmislite još jednom. Nedavna istraživanja pokazuju da trčanje može spriječiti nastanak osteoartritisa koljena, oboljenja od kojeg boluje preko deset miliona odraslih osoba. Zašto je to tako? Naime, trčanje može povećati debljinu hrskavice koljena.

Manje stresa


Kada je riječ o efektima trčanja koji utiču na raspoloženje, nauka sugeriše da je riječ o mnogo više toga od pukog povećanja nivoa endorfina. Trčanje može smanjiti anksioznost aktiviranjem neurona koji obuzdavaju stres.

Smanjuje rizik od raka dojke


Istraživanje u kojem je učestvovalo preko dvadeset hiljada žena pokazalo je da su ispitanice koje su hodale bar sedam sati nedjeljno imale manje šanse od razvoja raka dojke za 14% u odnosu na žene koje su hodale manje od sedam sati. Aktivnije žene koje su vježbale (trčale i plivale) ne manje od šest sati nedjeljno taj rizik su smanjile za nevjerovatnih 25%.

Duži život


U istraživanju u kojem je učestvovalo više od 55 hiljada ljudi, oni koji su trčali (čak samo pet do deset minuta dnevno) produžili su svoj život, u prosjeku, za tri godine u odnosu na one koji nisu trčali. Vrijedno je napomenuti i da osobe koje su duže trčale na dnevnom nivou nisu smanjile rizik od smrtnosti od srčanih oboljenja u odnosu na osobe koje su trčale svega pet minuta svakog dana. Ma ko još nema pet slobodnih minuta? Idemo na trčanje!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info