6 pravila koja morate poštovati ako imate plavu kosu

0

Jedan stari pisac je negdje napisao: “Da bi bila obožavana, žena bi trebalo da ima kosu boje zlata“. I istina je! Ima nešto u plavoj kosi što ženu čini posebnom. Međutim, veoma je važno da vodite računa o vašoj plavoj kosi kako biste uvijek izgledale privlačno i zavodljivo. Sljedećih šest pravila će vam pomoći u tome.

Ne koristite pogrešan šampon


Veoma je važno da znate koju vrstu šampona treba da koristite. Ako imate plavu kosu sa platinastim ili pepeljastim podtonovima, obavezno nabavite šampon i regenerator sa ljubičastim pigmentom.

Ovi proizvodi će ujednačiti boju kose, dodati joj hladne podtonove te spriječiti da postane crvenkasta ili narandžasta. Međutim, ako imate topliju nijansu plave te želite da joj dodate sjaj, izaberite šampon za pojačavanje zlatnih nijansi.

Naučite razlikovati suhu od oštećene kose


Veliki broj žena smatra da se redovnim farbanjem kosa mnogo brže oštećuje. Naravno, to je daleko od istine. Ako ste plavuša, morate znati razliku između suhe i oštećene kose. U slučaju da imate suhu kosu, a koristite šampon za oštećenu, sigurno ćete je dodatno uništiti.

Ako kosa ima dovoljno proteina, a koristite šampon za oštećenu kosu na bazi proteina, dolazi do gomilanja proteina koji će, takođe, oštetiti kosu. Zamolite svog frizera da vam preporuči šampon koji će u potpunosti odgovarati vašem tipu kose.

Redovno farbajte izrast


Sigurno je i više nego lako odložiti farbanje izrasta za sedmicu ili dvije, ali vjerujte, kasnije vam to može izazvati veliki problem. Ako je vjerovati profesionalnim frizerima, koža glave emituje toplinu otprilike dva centimetra od korijena kose.

Iako znamo da je toplota neophodna da bi se blanš što prije aktivirao i izbijelio kosu, neophodno je da ofarbate izrast prije nego što izraste više od dva centimetra (svakih četiri do šest sedmica). U protivnom, završićete sa neravnomjerno ofarbanom kosom te ćete potrošiti mnogo novca kako biste “spasili stvar”.

Koristite samo one proizvode koji vam u potpunosti odgovaraju


Da li i vi koristite proizvode na bazi arganovog, marokanskog ili maslinovog ulja? Iako su ovi proizvodi veoma zdravi za vašu kosu, oni će je istovremeno i potamniti. Zbog toga, najbolje bi bilo da koristite prozirne ili bijele proizvode kako biste spriječile promjenu boje.

Takođe, možete koristiti proizvode za ublažavanje crvenkastog ili narandžastog odsjaja, ali pod uslovom da ste sigurni da vam određeni proizvod u potpunosti odgovara.

Šišajte se redovno


Bez obzira da li ste prirodna plavuša ili se farbate, neophodno je da skraćujete vrhove svakih šest do osam sedmica. Ovo posebno važi za žene sa svijetlim pramenovima.

Plavuše obično imaju nježniju i osjetljiviju kosu, tako da je neophodno da redovno posjećujete frizera te, skraćivanjem ispucalih vrhova, vašu kosu održavate zdravom i sjajnom.

Ne zaboravite na zaštitu kose od sunca


Ako mislite da je koža jedini dio tijela koji morate zaštititi od sunca, niste u pravu. I vaša kosa jednako se može oštetiti na suncu kao i bilo koji drugi dio tijela.

Pretjerano izlaganje suncu bez zaštite isušuje kosu, a boja blijedi. Zbog toga, tokom cijelog ljeta, obavezno koristite sprej za zaštitu od štetnih UV zraka.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info