8 znakova da se trebate više kretati

0

Da, kretanje vam može pomoći da se riješite suvišnih kilograma, ali ćete biti iznenađeni na koliko vam drugih načina može, radikalno, poboljšati zdravlje i blagostanje. Ukoliko prepoznate nešto od sljedećih stvari, nemojte više čekati – počnite da se krećete što prije.

Umor


Ako ste konstantno umorni, čak i kada dovoljno spavate i jedete, možda biste se trebali početi kretati više. Istraživanja pokazuju da dvadeset minuta vježbanja, tri puta sedmično, povećava nivo energije za čak 20%. Zato, patike na noge i pronađite, umjesto izgovora, tih sat vremena sedmično za svoje zdravlje. Veoma brzo ćete vidjeti rezultate.

Bol


Svi znamo taj osjećaj jutarnjeg buđenja sa bolom u leđima, koljenima ili ramenima. Ali prije nego se zaputite kod doktora, zapitajte se jeste li se dovoljno kretali. Dovoljno je nekoliko kratkih i brzih pokreta da razgibate ukočene zglobove i napregnute mišiće, čak i kada se radi o dužim i intenzivnijim bolovima. Pokušajte jednu sedmicu svakodnevno se razgibati čim ustanete i sagledajte rezultate. Vjerujemo da vas neće više boljeti. Naravno, hodanje je i više nego preporučljivo.

Stres


Danas smo svi mnogo više pod stresom nego što smo bili ranije. Istraživanja pokazuju da se u proteklih nekoliko godina nivo stresa povećao za 18% kod žena, a 24% kod muškaraca. Brinemo o finansijama, konstantno smo pod pritiskom radi informacija u medijima, prezauzeti smo i dezorijentisani. Međutim, samo dvadeset minuta do pola sata hodanja, tri puta sedmično, značajno smanjuje nivo aksioznosti i stresa.

Hormoni


Ako vam se čini da vam hormoni divljaju, čak i kad niste u “onim danima”, bićete iznenađene kad shvatite da je uzrok tome nedovoljno kretanje. Ako se pokrenete, ne samo da ćete povećati nivo testosterona, koji je sjajan za vježbanje, nego ćete poboljšati svoj metabolizam, razvijati moždane ćelije, vaša koža će duže ostati maladolika i osjećaćete se, generalno, bolje.

Probava


Vožnja bicikla od pola sata ili brzo hodanje ne samo da će vam povećati apetitt već će vam pomoći i da lakše probavite hranu. Aerobne vježbe ubrzavaju disanje i otkucaje srca, što zauzvrat poboljšava kontrakcije crijevnih mišića. Kao rezultat toga, probavljena hrana brže prolazi kroz crijeva i izvan tijela, čime se smanjuje konstipacija. Bilo koja metoda kretanja (hodanje, trčanje, plivanje, ples pa čak i joga i istezanje) pomaže kod probave.

Planiranje


Kada vam se učini da ništa ne ide po planu i da jednostavno ne stižete završiti svoje dnevne obaveze, vrijeme je za kretanje. Napravite novi plan aktivnosti u kojima će se na top listi prioriteta naći rekreacija, jer vam je to jedna od najvažnijih obaveza prema sebi, a koja direktno utiče na ispunjavanje svih drugih koje imate.

Poroci


Možda je riječ o alkoholu ili cigaretama, a možda jednostavno obožavate slatkiše. Međutim, važno je imati mjeru. Ako na ovaj način pokušavate da se osjećate bolje i da izgledate bolje, trebate prestati odmah. Zamijenite neku od ovih navika sa onom novom – vježbanjem. Istraživanja pokazuju da se nivo endorfina povećava sa vježbanjem, zato možete zamijeniti tu jednu cigaretu ili čašicu sa dest minuta vježbe.

Spavanje


Ako imate problema sa spavanjem, trebate se više kretati. Često se dešava da ne možete zaspati, jer se nedovoljno aktivirate tokom dana. Onda ostajete duže budni, manje spavate, a u konačnici ste umorni tokom cijelog dana. Zato se pokrenite i udahnite svjež vazduh, kako biste imali kvalitetan san, koji je i preduslov za kvalitetan život.

S obzirom na sve navedene znakove, koji su gotovo neizbježni u današnjem nametnutom tempu života, savjetujemo vam da na vrijeme obratite pažnju i posvetite se sebi. Kvalitetan san, hrana, ali i kretanje, ključ su zdravog života.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info