5 namirnica koje zaustavljaju opadanje kose

0

Da li vam se u posljednje vrijeme dešava da vam je kosa počela sve više opadati te da, prilikom češljanja, sve više kose ostaje na četki? Niste jedini. Usljed starenja, dolazi i do prorjeđivanja i opadanja kose, međutim to nije jedini uzrok ovog stanja. Određena oboljenja i zdravstvena stanja, poput autoimunih oboljenja, dijebetesa, nedostatka vitamina, stresa i nedostatka sna, takođe mogu biti uzročnici opadanja kose.

Iako prorjeđivanje i opadanje kose, samo po sebi, može biti prilično stresna situacija, ipak nije sve tako crno: istraživanja pokazuju da određene promjene u ishrani mogu zaustaviti opadanje kose te podstaknuti rast zdravih, gustih vlasi. Upravo sljedećih pet namirnica mogu vam pomoći u tome.

Losos


Kosa je proteinsko vlakno (kao što su i nokti) što znači da morate jesti proteine kako bi vam porasli novi pramenovi kose, ali i da bi vam postojeći bili što zdraviji i jači. Proteini su neophodni i u proizvodnji keratina, ključne strukturne komponente kose. Kada je riječ o proteinima, veoma pametan izbor je losos, za kojeg se pokazalo da poboljšava zdravlje kose kod žena, zahvaljujući sadržaju omega-3 masnih kiselina i vitamina. Pored lososa, odličan su izbor i druge vrste masne ribe.

Med


Kada se koristi kao lokalni tretman, med može poboljšati zdravlje kose odnosno spriječiti njeno stanjivanje. Ukoliko vam opada kosa, pokušajte sa korištenjem rastvora od meda i vode (90% med i 10% voda). Dobijeni rastvor je potrebno nanositi svakog drugog dana na korijen kose (najbolje je da kosa bude vlažna). Nakon dvadesetak minuta isprati. Poboljšanje biste morali vidjeti nakon četiri sedmice korištenja rastvora. (Takođe, veoma je bitno da se koristi “pravi” med).

Orašasti plodovi i sjemenke


Istraživanja pokazuju da unošenje namirnica koje su bogat izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina pomaže kod problema sa kosom (prvenstveno kod opadanja kose). Istraživanje koje je trajalo šest mjeseci, a u kojem su ispitanici unosili namirnice koje sadrže pomenute masne kiseline, pokazalo je veoma obećavajuće rezultate: 90% ispitanika prijavilo je smanjenje opadanja kose, 86% je prijavilo poboljšanje rasta kose, a 87% ih je prijavilo da im je kosa postala gušća.

Da biste postigli slične rezultate, potrebno je da u ishranu uvrstite orašaste plodove i sjemenke koje sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline, a najbolji su: orasi, sjemenke lana, ali i ulja kao što su ulje od koštica grožđa, suncokretovo i susamovo ulje.

Špinat


Istraživanja pokazuju da većina žena kojima opada kosa ima manjak željeza i vitamina D2. Ukoliko vam opada kosa, bilo bi dobro da u ishranu uvrstite špinat, jer je on veoma bogat izvor željeza i vitamina C, koji pomaže u apsorpciji željeza. Salata od mladog špinata sa tvrdo kuhanim jajima i pečurkama (obje namirnice bogat su izvor D vitamina) odličan je obrok koji vam može pomoći da usporite opadanje kose.

Ulje


Ulja sjemenki bundeve, ruzmarina i kokosa pravi su nektar za kožu koja se nalazi ispod kose. Osim što ih možete uvrstiti u ishranu, potrebno je reći još i ovo: kokosovo ulje, kada se koristi za njegu kose prije i poslije pranja, štiti kosu od gubitka proteina, a ulje ruzmarina poboljšava rast kose.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info