Ovih 5 navika vam slabi izgled i kvalitet kose

0

U današnje vrijeme, sa tako mnogo obaveza, sigurno poželimo da dan traje malo duže. Zbog toga se često služimo određenim prečicama za koje smatramo da će vam uštediti vrijeme. Međutim, nemojte to nikada raditi kada je riječ o kosi.

Naime, ukoliko vam nije cilj da uništite kosu (kako njen kvalitet tako i cjelokupni izgled), obavezno izbjegavajte sljedeće stvari. Vjerujte, vaša kosa će vam biti zahvalna zbog toga.

Pretjerujete sa šamponom za suho pranje kose


Ponekad se, kada ste u žurbi, šampon za suho pranje kose čini kao najbolji proizvod na svijetu. To i nije tako daleko od istine ako ga koristite s vremena na vrijeme. Ali ako ga svakodnevno stavljate na kosu, hemikalije koje se nalaze u njemu će začepiti pore na glavi te spriječiti cirkulisanje svježeg vazduha, što će dovesti do pretjeranog mašćenja kose.

Rješenje: Koristite šampone za kosu koji u sebi sadrže kompleks zobenih proteina koji su odgovorni za povećanje volumena kose. Regenerator za kosu koristite samo na vrhovima. Na ovaj način će kosa imati isti volumen i teksturu kao da ste je oprali šamponom za suho pranje kose, a neće biti toliko masna.

Fen, figaro i peglu za kosu zagrijavate do maksimalne temperature


Možda i smatrate da bi trebalo da fen, figaro ili peglu za kosu pojačate do maksimuma kako biste ih što kraće morali držati na kosi. Međutim, to što ćete smanjiti temperaturu te nekoliko minuta duže sušiti ili uvijati kosu, sigurno će vašu kosu učiniti ljepšom i zdravijom. Ne samo da ćete previsokom temperaturom spaliti kosu, nego ćete u potpunosti ukloniti prirodna ulja iz nje te je učiniti suhom i beživotnom.

Rješenje: Uvijek koristite proizvode za zaštitu od toplote. Takođe, figaro zamotajte papirnom maramicom prije nego što ga stavite na kosu. Krajnji rezultat će biti potpuno isti, a kosa će ostati neoštećena.

Aparate za stilizovanje koristite na vlažnoj kosi


Iako sam proces ravnanja ili uvijanja kose može da oduzme mnogo vremena, peglu ili figaro nikada nemojte koristiti na vlažnoj kosi. Para iz pegle veoma je vruća te na glavi možete zadobiti opekotine trećeg stepena ako ne budete oprezni.

Rješenje: U potpunosti osušite kosu prije nego što počnete sa stilizovanjem. Takođe, na vlažnu kosu možete nanijeti sprej za teksturu te napraviti frizuru bez da je izlažete toploti.

Previše puta peglom prelazite preko jednog te istog pramena


Ako nekoliko puta zaredom brzo pređete preko jednog te istog pramena, spalićete kosu. Isto će biti i ako peglu predugo držite na jednom dijelu kose. Zamislite da je vaša kosa osjetljiva poput najnježnije tkanine. Da li biste tu istu tkaninu peglali iznova i iznova? Naravno da ne biste, jer znate da bi se ona veoma brzo uništila. Tako je i sa vašom kosom.

Rješenje: Na vlažnu kosu nanesite losion za ravnanje kose kako biste je lakše stilizovali. Kada se kosa osuši, potrebno je da svaki pramen samo jednom pređete peglom, kako biste dobili savršeno ravnu kosu.

Previše zatežete kosu prilikom vezivanja u rep


Kada nemate vremena za nešto drugo, čvrsti i zategnuti konjski rep čini se kao najbrže i najjednostavnije rješenje. Plus, kosu ne izlažete prevelikoj toploti i oštećenju, zar ne? Pa, niste u pravu. Previše zategnuti konjski rep će oštetiti kosu, a posebno dio na prednjem dijelu glave.

Rješenje: Napravite efekat zategnute kose tako što ćete na prednji dio nanijeti malo gela te kosu svezati u rep. Ako kojim slučajem ne uspijete u tome, uvijek možete napraviti pletenicu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info