Ovih 10 tajni znaju žene koje imaju dugu i gustu kosu

0

Koliko god da je puštate, uvijek vam se čini kao da vaša kosa nije porasla ni milimetar. Pa čak i kada poraste, obično je oštećena i bez sjaja. Sljedećih deset savjeta će vam pomoći da imate baš onakvu kosu kakvu ste oduvijek željeli.

Kosa neće porasti preko noći


Kosa obično poraste oko desetak milimetara za mjesec dana. I to, naravno, ako je zdrava i ako nemate ispucalih vrhova. Ne preostaje vam ništa drugo nego da budete strpljivi.

Zvuči ironično, ali makaze su vašoj kosi najveći “prijatelj”


Čak i ako puštate kosu, morate redovno da održavate vrhove, jer nema svrhe da imate dugu, a oštećenu kosu. Profesionalni frizeri preporučuju šišanje svakih deset do dvanaest sedmica, kako biste spriječili pucanje vrhova te kosu zadržali u savršenom stanju.

Redovno koristite regenerator za kosu


Vremenom, zbog čestog farbanja te izlaganjem kose visokim temperaturama, ona gubi na kvalitetu te dolazi do istanjivanja vrhova. Regenerator za kosu pomaže u obnavljanju lipida i proteina unutar dlake te štiti kutikulu kose od dodatnog oštećenja.

Riješite se pamučne jastučnice


Saten je mnogo nježniji za vašu kosu, jer ne dolazi to tolikog trenja dok spavate (kao što je to slučaj sa pamučnim jastučnicama) pa samim tim ni do pucanja kose, a i postoje mnogo manje šanse da vam se kosa zamrsi tokom spavanja.

Smanjite šamponiranje


Svrha šamponiranja jeste čišćenje kose od nataložene prljavštine i ostataka proizvoda za njegu i stajling. Međutim, prečestim šamponiranjem uklonićete i prirodna ulja kose koja su neophodna za njen zdrav izgled i mekoću. Takođe, nikada ne češljajte mokru kosu te izbjegavajte da je perete vrelom vodom. Za pojačani sjaj i čvrstu dlaku, kosu uvijek ispirajte mlakom ili hladnom vodom.

Napravite masku za brži rast kose


Prije pranja kose, nanesite masku koja će je nahraniti, regenerisati te samim tim i ubrzati njen rast. Najjednostavnija maska koju možete napraviti jeste ona od jednog žumanceta i meda. Izmiješajte ova dva sastojka pa nanesite na vlažnu kosu. Nakon pola sata je isperite. Takođe, kosa će brže rasti redovnim nanošenjem ricinusovog ulja.

Nježno raščešljajte kosu


Prečestim češljanjem kose izazvaćete pojavu elektriciteta te ćete je fizički oštetiti. Nikada ne češljajte mokru kosu, jer postoji opasnost od oštećenja. Najbolje je da kosu češljate dok je vlažna korišćenjem češlja sa širokim zupcima. Takođe, koristite kvalitetne četke od prirodne dlake, jer ćete na taj način dodatno njegovati kosu.

Ne umotavajte kosu u peškir


Riješite se ove navike, jer vam ništa dobro neće donijeti. Materijal od kojeg su peškiri napravljeni previše je grub za kosu te će je oštetiti. Umjesto toga, nakon pranja kosu umotajte u pamučnu majicu.

Konjski rep


S vremena na vrijeme, promijenite mjesto na koje stavljate gumicu prilikom dizanja kose u konjski rep. Vaša kosa će vam biti zahvalna, jer ćete je na ovaj način dodatno zaštiti od oštećenja.

Isperite kosu hladnom vodom


Ovaj jednostavni trik zaista ubrzava rast vaše kose te je čini zdravijom. Hladna voda poboljšava vanjski sloj kose te na taj način sprečava gubitak hidratacije i njeno pucanje. Dovoljno je samo nekoliko sekundi prilikom svakog pranja, a vašoj kosi će to mnogo značiti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info