6 stvari koje niste znali o štitnoj žlijezdi

0

Ukoliko se u posljednje vrijeme ne osjećate baš sjajno – umorni ste, podložniji ste depresiji nego inače ili je došlo do drastične promjene tjelesne težine – glavni krivac za takvo stanje mogla bi biti štitna žlijezda. Ova žlijezda (koja ima oblik leptira i koja je smještena u vašem vratu) odgovorna je za kontrolisanje različitih tjelesnih funkcija. Kada ona ne radi kako bi trebalo, to može uticati bukvalno na sve – od raspoloženja do menstrualnog ciklusa i zdravlja kostiju.

Problemi sa štitnom žlijezdom najčešće se javljaju kod žena (procjenjuje se da preko pedeset miliona žena širom svijeta ima probleme sa štitnom žlijezdom u nekom periodu života), ali ono što zabrinjava jeste što se veoma veliki broj slučajeva ne liječi.

Upravo sljedećih šest stvari svaka žena bi trebalo da zna o štitnoj žlijezdi, a to vam može pomoći da prepoznate potencijalne simptome i na vrijeme zatražite liječničku pomoć.

Ona je motor vašeg tijela


Hormoni koje štitna žlijezda proizvodi regulišu metabolizam. Da, to znači koliko kalorija sagorijevate, ali i koliko brzo vam rade srce, mozak i drugi organi.

Problemi su češći kod žena


Možda zbog toga što su ćelije štitne žlijezde osjetljive na estrogen (ženski seksualni hormon).

Može uticati na plodnost


Hormoni štitne žlijezde utiču na vaš menstrualni ciklus. Ukoliko dođe do pretjeranog lučenja ovih hormona (ili lučenja nedovoljne količine) tada dolazi i do promjena u menstrualnom ciklusu (menstruacija može da kasni ili da se pojavljuje ranije nego što je to uobičajeno).

Porođaj može uticati na njen rad


10% žena razvije probleme sa štitnom žlijezdom nakon porođaja. Dobre vijesti su da se (u najvećem broju slučajeva) stanje vraća u normalu nakon osamnaest mjeseci.

Simptomi nedovoljno aktivne štitne žlijezde


Umor, drastično povećanje tjelesne težine, konstipacija, suva koža i depresija.

Simptomi preaktivne štitne žlijezde


Razdražljivost, drastičan gubitak tjelesne težine, brzi otkucaji srca, stanjivanje kose, ispupčene oči i drhtanje ruku.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info