Nadutost: 4 znaka da nešto ozbiljno nije u redu!

0

Nadutost je najčešće samo jedna velika neprijatnost. Stomak vam je nadut i ne osjećate se baš najprijatnije, ali nakon hodanja, unošenja vode u organizam ili spavanja, sve se vraća u normalu. Za ovo stanje uglavnom krivite menstruaciju ili PMS, a prilično često i hranu koju ste pojeli.

Međutim, nadutost može biti i znak ozbiljnog oboljenja. Primjera radi, to može biti jedan od prvih simptoma raka jajnika koji žene primijete. Međutim, veoma malo žena to zna.

Osjećaj nadutosti, sam po sebi, nije dovoljan da bi mogao ukazivati na rak. Postoje i druge stvari na koje je potrebno obratiti pažnju, a koje mogu pomoći u razlikovanju nadutosti koja je samo neugoda od nadutosti koja zahtijeva medicinsku pomoć. Ovo su najčešći simptomi.

Bol


Nadutost usljed raka jajnika posljedica je nakupljanja tečnosti u abdomenu, a može uzrokovati bol. Većina tečnosti formira se od ćelija raka, ali može biti i rezultat blokade drenaže limfnog sistema ili crijevnih blokiranja uzrokovanih prisustvom raka.

Bolna nadutost može signalizovati i opstrukciju crijeva, blokadu tankog ili debelog crijeva, a koja sprečava prolazak hrane.

Stalna nadutost


Da bi nadutost bila pojava oko koje je potrebno ozbiljno se zabrinuti, ona mora trajati više od dvije sedmice mjesečno. Ukoliko nadutost ne prestane nakon promjena u ishrani ili odlaska u toalet, obratite se doktoru.

Promjene u navikama odlaska u toalet


Još jedan znak koji pokazuje da bi nadutost mogla biti znak raka jajnika jeste promjena navika odlaska u toalet. Problemi sa stolicom i mokrenjem, koji su se pojavili iznenada, mogu biti znak da nešto nije u redu. Primjera radi, možete češće imati osjećaj kako hitno morate otići u toalet, jer inače ćete puknuti.

Promjene apetita


Nadutost može biti znak i drugih tipova raka, kao što su rak dojke, rak pankreasa, rak debelog crijeva i rak želuca, ako se rak pojavljuje duž obloge trbušne šupljine.

Velika masa koja zauzima puno prostora u trbušnom području može dovesti do promjena apetita, kao što je veoma brz osjećaj sitosti ili potpuni gubitak apetita. Neke žene zbog ovoga mogu imati i osjećaj mučnine.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info