5 znakova sepse za koje morate znati!

0

Do sada ste sigurno već shvatili da, kada imate infekciju, vaš imunološki sistem neumorno radi – ponekad uz pomoć određenih lijekova, kao što su antibiotici ili antivirusni lijekovi – kako bi se izborio sa “napadima” na vaše tijelo, a usljed čega ste postali bolesni. Međutim, ova bitka nije uvijek baš tako lagana.

Kada se infekcija ne liječi pravilno ili kada je van kontrole, vaš imunitet može potpuno “poludjeti” (zbog razloga koje doktori još uvijek ne razumiju u potpunosti), što može dovesti do razvoja sepse, stanja koje je opasno po život u kojem tijelo, zapravo, povređuje svoja tkiva i organe.

Ako se ne liječi, sepsa može napredovati u septički šok, najteži oblik sepse, koji ugrožava kardiovaskularni sistem i rezultuje veoma niskim krvnim pritiskom i neadekvatnim protokom krvi do vitalnih organa.

Pošto ne postoji test za otkrivanje, sepsu i septički šok veoma je teško dijagnostikovati. Ali, ono što je poznato jeste da sepsu najčešće uzrokuju četiri infekcije: upala pluća, infekcije abdomena (kao što je upala slijepog crijeva), infekcije mokraćnih kanala i infekcije kože ili mekog tkiva. Znaci sepse često se preklapaju sa septičkim šokom i često idu ruku pod ruku sa simptomima – kao što su bolno mokrenje ili problemi sa disanjem- navedenih primarnih infekcija.

Dakle, ako ste ikada doživjeli (ili ako doživite) kombinaciju simptoma infekcije i sljedećih, odmah je potrebno da se obratite doktoru!


Kada dođe do sepse, tijelo se fokusira na pumpanje krvi do najvažnijih organa, kao što su srce, bubrezi i mozak, a manje do drugih važnih dijelova tijela (kao što su ekstremiteti). Zbog toga, vaša koža može postati hladna i ljepljiva. A ovo može ostati isto ili se pogoršati kada tijelo uđe u septički šok.

Ali, zapamtite: hladna i ljepljiva koža može biti simptom i mnogih drugih stanja koja nisu opasna po život ili su čak benigna. Ovo je razlog za zabrinutost samo ako imate i druge simptome primarne infekcije.


S obzirom na to da se bubrezi najviše oštećuju zbog sepse, naročito zato što su veoma osjetljivi na promjene u protoku krvi i promjene pritiska, nije neuobičajeno da se ovo “vidi” i na urinu. Kada tijelo osjeti da je krvni pritisak veoma nizak, ono pokušava da zadrži što više tečnosti, a što se ogleda i manjim količinama tečnosti u urinu (urin je mnogo tamniji nego uobičajeno), a samim tim dolazi i do manje proizvodnje urina (što znači i rjeđe odlaske u toalet).

Još jedan uzrok ovog simptoma? Dehidratacija, kao rezultat gubitka tečnosti kroz, recimo, znojenje usljed groznice. U veoma ekstremnim slučajevima, osobe koje imaju sepsu mogu u potpunosti prestati da mokre. Ako ste bolesni i počnete primjećivati negativne promjene u urinu, nemojte odmah “kriviti” neadekvatan unos tečnosti u organizam.


Zbunjenost, nesvjestica i/ili vrtoglavica, mogu biti rezultat niskog dotoka krvi do mozga, dehidratacije i toksina koji se otpuštaju u tijelu usljed sepse. U slučaju septičkog šoka, ovi simpomi će biti veoma izraženi, čak i ekstremni. Međutim, potrebno je naglasiti da ovi simptomi moraju biti “u prisustvu” infekcije, da bi značili da je u pitanju sepsa, s obzirom na to da oni mogu biti znaci i drugih stanja (kao što je moždani udar) ili, jednostavno, premorenosti.


Ovdje nije riječ o pojačanoj srčanoj frekvenciji nakon trčanja. Ne, ovdje je riječ o veoma ubrzanom radu srca, kada imate osjećaj kao da će vam srce “iskočiti iz grudi”, a dok vi ne radite ništa (recimo, dok sjedite odnosno mirujete). Prosječan broj otkucaja srca je između šezdeset i devedeset otkucaja u minuti, a ukoliko je to više od devedeset, to sigurno ne može biti dobro. Može biti i znak sepse.

Kod sepse, tijelo je pod “punim gasom”, jer pokušava da se izbori sa infekcijom, a pored toga, veoma naporno radi da bi dovelo krv do oštećenih organa. Usljed toga, srce pojačava pumpanje krvi, a čime se ubrzava njegov rad.


Osim ako ne upražnjavate meditaciju, sigurno ne razmišljate o disanju. Dakle, ako primijetite da ubrzano dišete i/ili ako imate kratak dah (kao da ste upravo prešli više stepenica), potrebno je da malo više obratite pažnju na to što vam se dešava. I, zapamtite: upala pluća najčešća je infekcija koja uzrokuje sepsu.

Kao kod ubrzanog rada srca, ovi simptomi su rezultat napora pod kojim se tijelo nalazi – u ovom slučaju dolazi do veće potrošnje kiseonika čime se proizvode veće količine ugljen dioksida nego što je to uobičajeno. Zbog ovoga je vašem tijelu potrebno više kiseonika te ovaj zahtjev pokušava da zadovolji bržim disanjem.

Na kraju, da ponovimo: ukoliko doživite bilo koji od navedenih simptoma (a koji se dešavaju za vrijeme infekcije), odmah potražite medicinsku pomoć. Zašto? Zato što je sepsa “vremenski osjetljiv sindrom”, a što znači da može izazvati ogromna oštećenja u roku od par sati. Pored toga, što se brže sepsa i septički šok tretiraju, to je i bolji ishod po pacijenta.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info