Evo zašto vam se pojavio iscjedak iz bradavica!

0

Koliko god pokušavale da ostanete pribrane kada se ovo desi, to vam vjerovatno neće poći za rukom! Ipak, ne paničite – iscjedak iz bradavica veoma je rijeko znak da se radi o raku dojke, a evo zašto se može pojaviti.


Mliječni iscjedak izgleda poput razvodnjenog kravljeg mlijeka, a može se javiti usljed trudnoće, infekcije dojke ili usljed fibrocističnih dojki. Ukoliko su dojke fibrocistične to znači da imaju zrnastu ili granuliranu strukturu, ali to je sasvim uobičajeno i nije razlog za brigu.

Mliječni iscjedak uobičajen je za obje dojke, a izaziva ga porast hormona prolaktina (hormon koji grudima “govori” da proizvode mlijeko). Iako je to sasvim normalno tokom trudnoće i dojenja, to može biti uzrokovano i kada benigna izraslina ili tumor na hipofizi izaziva prekomjernu proizvodnju prolaktina.

Ukoliko dođe do pojave mliječnog iscjetka, a niste u drugom stanju ili ne dojite, bilo bi veoma mudro da se obratite doktoru i provjerite šta se dešava.


Krvavi iscjedak je upravo to: krv koja izlazi iz bradavica. Ukoliko vam se to dešava, krv izlazi iz jednog kanala na povšini bradavice.

Krvavi iscjedak može biti znak benigne izrasline koja se naziva intraduktalni papilom, a koji uzrokuje iritaciju i zapaljenje unutar dojke. Ovaj tip iscjetka uobičajen je za jednu bradavicu. Rijetko, ovaj tip iscjetka može biti znak kancerogenog tumora (sam tumor može “proizvesti” krv) ili duktalnog karcinoma in situ (DCIS). Ovo se dešava kada se kancerogene ćelije pojavljuju u mliječnim kanalima, ali se nisu raširile na drugo tkivo dojke (ovo se često naziva i najranijim oblikom raka dojke).


Ovo može zvučati (i izgledati) baš zastrašujuće, ali obično nije riječ o bilo čemu ozbiljnom. U najvećem broju slučajeva, ovaj tip iscjetka može biti znak fibrocističnih promjena dojke.

Takođe, zeleno-smeđi iscjedak može se pojaviti i kao posljedica mamarne duktalne ekstazije, a koja nastaje kada se mliječni kanal skrati, njegovi zidovi zadebljaju, a sam kanal se ispuni tečnošću. Ovo se često riješi samo od sebe, ali ponekad je potrebno korištenje antibiotika.


Ovaj tip iscjetka obično varira u boji, od prozirnog do prozirnog sa žućkastim nijansama, a može nastati usljed par razloga. Ako ste u drugom stanju, može biti riječ o kolostrumu, obliku mlijeka koji se stvara u kasnoj trudnoći i odmah nakon porođaja (kolostrum sadrži antitijela koja novorođenče štite od bolesti).

Ukoliko niste u drugom stanju, onda je obično riječ o intraduktalnom papilomu. Ali, isto tako, ovaj tip iscjetka može biti znak i bilo čega što smo pomenuli iznad, uključujući fibrocistične promjene dojke, mamarnu duktalnu ekstaziju i (rijetko) duktalni karcinom in situ.

Na kraju, da sumirano: ukoliko vam se dogodi da vam se pojavi iscjedak iz bradavica, a niste u drugom stanju ili ne dojite, obratite se doktoru. Iako je iscjedak iz dojke najčešće znak infekcije, hormonskih fluktuacija ili drugih benignih zdravstvenih simptoma, uvijek je dobro provjeriti i sa sigurnošću znati šta se dešava.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info