Evo šta trebate jesti za idealnu liniju prema vašem obliku tijela

0

Zavisno od tipa figure koji imate, vaše tijelo skladišti masti na jedinstven način. Ne postoji univerzalni način ishrane koji će odgovarati svim tipovima tijela. Vrijeme je da upoznate pravilan način ishrane koji će u potpunosti odgovarati upravo vašem tipu figure.

Kada počnete da se hranite po pravilima koja odgovaraju vama i vašem tijelu, bićete zapanjeni koliko brzo ćete smršati te iznenadnim prilivom energije koju ćete dobiti.

Jabučasta figura


Kod žena sa ovim tipom figure, najveći dio viška kilograma se skuplja u predjelu stomaka. Ruke i noge su obično prilično vitke u odnosu na središnji dio tijela. Iako ovaj tip tijela predstavlja rizik po zdravlje zbog viška masnoće, pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću moguće ga je “dotjerati“ do savršenstva.

Za čim žudite: Hrana bogata skrobom ili šećerom, gazirana pića i kofein.

Posljedice loše ishrane: Nedostatak energije te konstantna želja za grickalicama (posebno ujutro ili poslije ručka).

Hormon na koji morate obratiti pažnju: Insulin. Ako želite da izgubite višak kilograma, vodite računa da nivo šećera u krvi uvijek bude u granicama normale.

Idealna ishrana: Počnite sa čistim proteinima (piletina, nemasna govedina, svinjetina i riba). Dopunite jelovnik zdravim mastima (jaja, avokodo, orašasti plodovi, sjemenke, maslinovo i kokosovo ulje te punomasni sirevi). Takođe, u ishranu uvrstite velike količine zelenog lisnatog povrća (špinat i kelj samo su od nekih).

Ograničite unos ugljenih hidrata na jedan obrok dnevno, kao i voća sa niskim glikemijskim indeksom (bobičasto voće).

U potpunosti izbacite: Kafu i sve napitke bogate kofeinom, jer oni utiču na nivo kortizola i insulina. Takođe, riješite se rafinisanih ugljenih hidrata kao što su energetska pića i čokoladice te zaslađeni jogurti.

Kruškasta figura


Žene sa ovim tipom tijela obično se debljaju u području bokova i bedara te često imaju izražen donji stomak. Gornji dio tijela značajno je manji od donjeg, sa veoma malom količinom masti na rukama i grudima. Problem kod ovog tipa tijela jeste što gubitak kilograma ide veoma sporo. Razlog tome najvjerovatnije je hormon estrogen, koji je dominantan u vašem organizmu. Konzumiranjem namirnica koje “istjeruju“ ovaj hormon, znatno ćete ubrzati proces mršavljenja.

Za čim žudite: Mliječni proizvodi sa visokim procentom masnoće, kapućino i “bogati” deserti.

Posljedice loše ishrane: Izražena glad između obroka ili kasno uveče.

Hormon na koji morate obratiti pažnju: Estrogen. Iako estrogen sam po sebi nije opasan, ako ga imate previše u odnosu na druge hormone (posebno progesteron), budite sigurni da će uticati na povećanje tijelesne mase.

Idealna ishrana: Počnite sa ishranom bogatom vlaknima (voće i povrće) te jelovnik dopunite sa dovoljnom količinom zobi, heljde i integralne riže. Takođe, uzimajte i manje količine nemasnih proteina te namirnica sa niskim procentom mliječnih masti.

U potpunosti izbacite: Namirnice sa visokim procentom mliječnih masti (sir i vrhnje), neorganske namirnice, kofein, alkohol te nefermentisanu soju (tofu).

Figura obrnutog trougla


Žene sa ovim tipom tijela obično imaju izražen gornji dio tijela (široka ramena) koji se sužava prema dole. Najviše masti se nakuplja na grudima, tricepsima i leđima.

Za čim žudite: Izrazito slana i masna hrana te alkohol.

Posljedice loše ishrane: Dovoljna količina energije na početku dana, ali u večernjim satima jako ste umorni te skloni nepotrebnom konzumiranju hrane.

Hormon na koji morate obratiti pažnju: Kortizol. Ovaj hormon se luči kroz nadbubrežne žlijezde te se najčešće skladišti na bubrezima. Zbog njegove stalne povišenosti, on utiče i na porast ostalih hormona, a posebno insulina te dovodi do povećanja tjelesne mase.

Idealna ishrana: U ishranu uvrstite složene ugljene hidrate (zob, integralna riža i heljda) te dopunite namirnicama sa niskim procentom mliječne kiseline, puno svježeg soka od povrća, zelenim povrćem i voćem koje je bogato vlaknima.

U potpunosti izbacite: Premasno meso i sireve, slane grickalice, proteinske čokoladice te pića koja u sebi sadrže kofein.

Figura pješčanog sata


Žene sa figurom pješčanog sata podjednako se debljaju na svim dijelovima tijela. Višak kilograma često je najuočljiviji na licu, rukama, grudima, koljenima pa čak i na gležnjevima.

Za čim žudite: Mliječni proizvodi i slatkiši.

Posljedice loše ishrane: Zadržavanje vode i zatvor.

Hormon na koji morate obratiti pažnju: Glavni regulator svih hormona je hipofiza koja može imati veliki uticaj na rad kortizola, insulina kao i same štitne žlijezde.

Idealna ishrana: U ishranu uključite sirovo voće, povrće kao i integralne žitarice (zob i heljda). Takođe, uključite i dnevnu dozu bjelančevina sa puno zdravih začina.

Ograničite unos mesa sa visokim procentom masnoće, rafinisanih i obrađenih ugljenih hidrata.

U potpunosti izbacite: Napitke bogate kofeinom, mliječne proizvode, rafinisane ugljene hidrate i slatkiše.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info