6 znakova upozorenja da imate OVO bubrežno oboljenje (i kako ga spriječiti)

0

Bol u stomaku sigurno nije prijatna stvar, ali kada bol postane nepodnošljiv i kada se borite da pronađete udobnu pozu da biste sjedili ili ležali, tada je riječ o nečemu mnogo ozbiljnijem od uznemirenog stomaka.

10% do 15% svjetske populacije, tokom života, dobije kamen u bubregu, tvrde mineralne naslage koje se formiraju u bubregu. Međutim, kako znati da li je ono što vam se dešava “obični” bol u leđima ili je riječ o kamenu u bubregu? Ovo su najčešći simptomi.

Iznenadni i jaki bolovi

Kod odraslih se kamen u bubregu često dijagnostikuje kada završe u hitnoj zbog iznenadnog i jakog bola u stomaku i/ili leđima. Ovaj iznenadni i jaki bol u stomaku i/ili jednoj strani leđa jedan je od klasičnih simptoma kamena u bubregu.

Snažni bol, za koji ne možete pronaći olakšanje, pomaže u razlikovanju bola koji se povezuje sa kamenom u bubregu od bola u stomaku i leđima. Ponekad se bol koji se povezuje sa kamenom u bubregu može pomiješati sa bolom u leđima, jer se može javiti na višem dijelu leđa. Kako se kamen približava mokraćnoj bešici, položaj bola može se pomijerati ka niže. Međutim, ovo je važna razlika: bol u leđima koji prati bol koji se povezuje sa kamenom u bubregu razlikuje se od tipičnog bola u leđima, jer se ne povezuje sa pokretanjem.

Veličina kamena u bubregu može se razlikovati. Prosječna veličina je pet milimetara, ali veličina kamena ne utiče na to koliki bol ćete osjetiti. Bol se može javiti bilo kada i spriječiti vas da pronađete ugodan položaj, bilo da se radi o sjedenju, ležanju ili stajanju.

Krv u urinu

Još jedan mogući znak upozorenja da se radi o kamenu u bubregu je krv u urinu. Ovo se dešava kod većine osoba koje imaju ovaj problem. Krv u urinu nije normalna pojava pa, u slučaju da primijetite ovaj simptom, hitno se obratite doktoru.

Drugi znaci upozorenja

Dok su prva dva navedena simptoma gotovo uvijek znak da je riječ o kamenu u bubregu, postoje i drugi znaci upozorenja, a od kojih su najčešći:

  • mučnina
  • povraćanje
  • znojenje
  • bljedilo u licu usljed bola.

Pojedini tipovi kamena u bubregu mogu izazvati i infekcije, a što može dovesti do groznice.

Dijagnostikovanje i liječenje

Kamen u bubregu može se dijagnostikovati ultrazvukom, rendgenom ili CT skeniranjem, a to se obično dešava nakon što pacijent zatraži pomoć usljed bola koji osjeća. Većina pacijenata izbaci kamen putem urina, ali određeni tipovi kamena u bubregu zahtijevaju hirurški zahvat. Što je kamen manji to je i veća vjerovatnoća da se izbaci putem urina.

Prevencija

Za jedan od najboljih načina sprečavanja razvoja kamena u bubregu smatra se unošenje dovoljnih količina vode u organizam. Naime, upravo dehidratacija se smatra jednim od uzroka zbog kojih dolazi do nastajanja kamena u bubregu. Takođe, preporučljivo je i unošenje manjih količina soli. Daleko od toga da bi trebalo da jedete neslanu hranu, ali budite umjereni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info