Evo šta topla voda i limun mogu uraditi vašem tijelu

0

Još od davnina, žene eksperimentišu sa raznim tonicima. Od “fontane mladosti” preko alkalne vode pa sve do soka od kelja, uvijek smo u potrazi za onim čarobnim napitkom koji će nam obnoviti zdravlje i dobrobit, pomoći nam da oboljenja držimo na odstojanju i učiniti da se osjećamo i izgledamo i do deset godina mlađe.

Ali, šta ako taj napitak i nije tako misteriozan? I, šta ako je u pitanju topla voda sa limunom? Već dugi niz godina preporučuju je mnogobrojni zdravstveni stručnjaci i, za razliku od mnogobrojnih kupovnih tonika koji navodno kožu čine mladolikom, topli limun i voda su najjeftiniji, ali i najefikasniji.

Evo šta topla voda i limun mogu uraditi vašem tijelu.

Poboljšava ten


Limun je veoma bogat izbor antioksidanata koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i “odbijanju” slobodnih radikala, uključujući i one koji dovode do nastanka bora i drugih potencijalnih problema sa kožom, a koji se povezuju sa starenjem.

Upravo iz tog razloga mnogobrojni serumi za kožu sadrže antioksidante kao što je vitamin C, a svjetski stručnjaci savjetuju da je veoma mudra odluka da se u svakodnevnu ishranu uvede što više namirnica koje su bogate antioksidantima.

Sprečava nadimanje


Topla voda i limun mogu pomoći pri varenju hrane i spriječiti nadimanje. Istraživanja pokazuju da limunska kiselina pomaže želučanim sokovima pri varenju hrane.

Pored toga, limun je i veoma bogat izvor kalijuma, minerala koji pomaže održavanje nivoa natrijuma na optimalnom nivou. Samim tim, smanjuje se zadržavanje vode u organizmu i sprečava nadutost.

Bori se protiv prehlade


Citusi (od kojih je jedan i limun) bogat su izvor vitamina C, antioksidanta koji može pomoći u sprečavanju nastanka prehlada i suzbijanju upalnih procesa u cijelom tijelu.

Što se tiče ovog drugog, vjerovatno ćete duži vremenski period morati piti toplu vodu i limun da bi se primijetila razlika, jer ćete teško moći procijeniti njen uticaj na vaš imunitet u kratkom vremenskom roku.

Pomaže kod mršavljenja


To jeste tačno, ali nemojte očekivati da ćete odjenom postati prezgodna žena. Topla voda i limun pomažu kod probave i to je i jedan od načina na koje vam mogu pomoći da se riješite suvišnih kilograma. Međutim, ovdje imajte na umu da je za tako nešto potrebno imati i zdravu i izbalansiranu ishranu.

Topla voda i sok iz svježe iscijeđenog limuna zdravi je tonik koji možete svakodnevno konzumirati. Najbolje je da ga pijete odmah ujutro. Međutim, možete ovaj tonik piti i dva puta dnevno, ujutro i uveče. Preporučjiva doza? Pola litre u toku dana (250 ml i jedan limun ujutro i ista količina i uveče).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info