Evo zašto imate bijele tačkice na licu (i kako da ih se riješite)

0

Sasvim je obično jutro i već ste u kupatilu i spremate se da započnete sa svakodnevnom jutarnjom njegom lica kad, odjednom, primjećujete kako su vam se na licu (bilo kojem dijelu, a najčešće oko očiju i nosa) pojavile male bijele tačkice. Šta se dešava?

Ove male izrasline, koje se zovu milije, veoma su česta pojava, a mogu se tretirati preparatima za koje vam nije potreban recept.


Šta ih uzrokuje? Milije su male ciste ispunjene keratinom i formiraju se kao rezultat lokalizovane nemogućnosti kože da se prirodno čisti. One se povezuju sa dužim izlaganjem sunčevoj svjetlosti i oštećenjima koja ona može prouzrokovati, a mogu nastati i kada pore na licu postanu začepljene usljed šminke ili proizvoda za njegu kože.

Milije svako može “dobiti”, bez obzira na tip kože ili starost i, iako se najčešće pojavljuju na licu (posebno oko nosa i očiju), one se mogu formirati i na rukama i šakama.

Kako da ih se riješite? Štogod da radite, nemojte pokušavati da ih cijedite ili istišćete. Umjesto toga, potražite blagi piling i proizvode koji podstiču obnavljanje ćelija kože (izbjegavajte grube pilinge koji će najvjerovatnije nadražiti kožu, a neće vam pomoći da se riješite cisti).

Druga dva sastojka koji vam mogu pomoći da ih se riješite su glikolna kiselina i retinol, a oba sastojka podstiču obnavljanje ćelija. Još jedan veoma važan savjet: koristite kremu sa zaštitnim faktorom (najbolje zaštitni faktor 30), jer se milije povezuju sa oštećenjima koje izaziva sunčeva svjetlost.

Koje proizvode izbjegavati? Sve teške proizvode koji su komedogeni, jer mogu doprinijeti razvoju milija, ali i pogoršati njihovo stanje kada su se već pojavile (odnosno, sporije ćete ih eliminisati ukoliko koristite pomenute proizvode). Takođe, dobro bi bilo izbjegavati i proizvode koji u sebi sadrže petrolej.

Koliko je vremena potrebno da se povuku? To se najčešće dešava u roku od par sedmica pa do par mjeseci. Faktori koji mogu uticati na njihovu “dugotrajnost” su povrede kože i/ili upotreba teških proizvoda (kao i upotreba šminke na svakodnevnoj bazi). Ukoliko vam savjeti iznad ne pomognu, najbolje je da se obratite dermatologu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info