Evo kojih 10 tipova bola nikad ne smijete ignorisati

0

Bol koji signalizuje opasnost po život obično je intenzivan, počinje naglo i povezan je sa nizom drugih simptoma i znakova. Sljedećih deset zahtijevaju hitnu pažnju.

Nagla glavobolja


Ako vam se bol u glavi pojavi odjednom i ako je nepodnošljiv, ovdje može biti riječ o aneurizmi mozga, izbočini u zidu arterije. Ako se ne liječi, krvni sud može da pukne, a što dovodi do potencijalno fatalnog moždanog udara ili masivnog krvarenja mozga.

Bol u zubima kada pijete nešto hladno


Ako je caklina oštećena ili pokvarena, ona može izložiti nerv koji se nalazi u zubu, a vi ćete osjećati nepodnošljivi bol kada to “područje” dođe u kontakt sa bilo čim hladnim ili toplim. Pored osjetljivosti, izložen nerv takođe predstavlja rizik za bakterijsku infekciju, a koja se može proširiti i na druge dijelove tijela.

Bol kroz šaku, zglob i podlakticu


Ukoliko bol ili osjećaj utrnulosti utiče na prste (naročito palac, kažiprst i srednji prst), dlan i zglob i širi se na podlakticu, ovdje je najvjerovatnije riječ o sindromu karpalnog tunela. Ukoliko se ne liječi, mišići ruke mogu se smanjiti te može doći do toga da ruka čak izgubi svoju funkciju.

Bol koji se širi kroz grudi


Bol u grudima klasični je znak srčanog udara, uzrokovan nedostatkom kiseonika koji ne može stići do srca. Bol može, takođe, da se kreće prema vilici, ramenima i vratu.

Tupi bol u središnjem dijelu leđa


Ako se bol postepeno pogoršava te je praćen mučninom i groznicom, ovdje je najvjerovatnije riječ o infekciji bubrega. Infekcija može prouzrokovati trajno oštećenje bubrega, trovanje krvi ili potpuno otkazivanje bubrega.

Bol koji počinje u donjem dijelu leđa i širi se na noge


Ova vrsta bola najčešće je znak išijasa, koji je uzrokovan povredom ili pritiskom na nerv.

Bol u donjem desnom dijelu crijeva


Ukoliko je ovo praćeno groznicom, mučninom i povraćanjem, najvjerovatnije je riječ o upali slijepog crijeva. Ukoliko slijepo crijevo pukne, to može dovesti do infekcije koja je potencijalno opasna po život.

Bol u karlici ili stomaku


Menstrualni grčevi česta su pojava kod većine žena. Ukoliko oni postaju sve gori ili ako ne prolaze, ovdje može biti riječ o endometriozi, stanju gdje tkivo koje bi trebalo da raste unutar materice počinje da raste izvan nje. Ako se o ovome ne povede računa, to može dovesti do neplodnosti.

Bol u nozi koji izaziva grčenje


Ako je bol praćen crvenilom, toplotom i otokom, ovdje se najvjerovatnije radi o krvnom ugrušku odnosno o dubokoj venskoj trombozi. Nipošto ne masirajte bolno područje, jer to može uticati da se tromb “otkine” i dođe do srca ili pluća.

Peckanje u stopalima


Ako su vam stopala utrnula, ako imate osjećaj kao da gore ili kao da ih probadaju iglice, mogli biste imati oštećenje nerava izazvano dijabetesom. Ovdje može doći čak i do potpunog gubitka osjećaja u stopalima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info