Lako ih je ignorisati: 7 znakova tumora na mozgu

0

Dobra vijest je da rak mozga utiče na manje od 1% svjetske populacije; loša vijest je da ga prati veoma malo simptoma, a ovi simptomi mogu biti u vidu sakodnevnih pojava, poput glavobolje i iscrpljenosti. Ipak, sljedećih osam su najčešći.

Trajne glavobolje

Ponekad čak i doktorima može biti teško otkriti razliku između glavobolje (ili migrene) uzrokovane tumorom mozga i onih koje nastaju iz drugih razloga. Najbolji pokazatelj je svakodnevna glavobolja koja nikako ne prolazi. Ove vrste glavobolje imaju tendenciju da se pogoršavaju tokom vremena, a obično su “prisutne” kada se probudite ujutro, kada je intrakranijalni pritisak visok zbog dugosatnog ležanja u krevetu.

Ovaj bol se može razlikovati bez obzira na veličinu i stopu rasta tumora. Mali, brzorastući tumor može izazvati jednako teške glavobolje kao i onaj koji je veći, a sporije raste. I, ne postoji specifična vrsta glavobolje koja može predvidjeti da li neko ima tumor na mozgu. Ključ je obraćanje pažnje na dugotrajne glavobolje koje ne popuštaju ni nakon korištenja medikamenata.

Suptilan gubitak vida

Osobe koje imaju ovaj simptom možda uopšte nisu svjesne toga, a kamoli da ga povežu sa tumorom mozga. Možda ni ne primjećuju promjene u kvalitetu vida sve dok ne počnu, neprekidno, udarati o stvari stranom tijela koja se povezuje sa gubitkom vida. Ovaj specifični simptom ili poremećaj periferne vidljivosti poznat je kao bitemporalna hemianopsija. Ovaj simptom veoma je čest kod tumora hipofize.

Slabost i letargija

Motorni korteks mozga inicira i kontroliše pokrete mišića u tijelu. Desni motorni korteks kontroliše lijevu stranu vašeg tijela, a lijevi motorni korteks kontroliše desnu stranu. Ukoliko postoje tumori bilo gdje na ovom putu, ovi signali u potpunosti su poremećeni, a rezultat je gubitak funkcija.

Osobe koje imaju tumor na mozgu ne moraju neophodno osjećati bol u rukama i nogama, ali lijeva ili desna ruka ili noga možda neće odgovarati i funkcionisati na način na koji ste navikli. Slabost u nogama može značiti i da imate manjak vitamina D.

Nerazgovjetan govor ili mucanje

Jezički problemi, kao što su mucanje, poteškoće pri imenovanju predmeta ili razumijevanje onoga što drugi govore, ključni su simptomi tumora u čeonom ili sljepoočnom moždanom režnju, dijelovima mozga koji se povezuju sa motoričkom funkcijom govora i razumijevanja jezika.

Postoje dva centra govora u mozgu koji se nalaze na lijevoj strani – jedan nam omogućava razumijevanje govora, a drugi aktivira mišiće koji stvaraju zvuk. Kada se tumor nalazi u mozgu, obje sposobnosti često su ometene.

Gubitak sluha ili zvonjava u ušima

Sljepoočni režanj, smješten u donjem srednjem dijelu korteksa, iza sljepoočnica, odgovoran je za obradu vaše sposobnosti da čujete zvukove, kao i vašu sposobnost da shvatate i razumijete jezik i razgovor. Ukoliko imate osjećaj gubitka sluha s jedne strane ili stalnu zvonjavu, poznatu i pod nazivom tinitus, bilo bi mudro da se što prije obratite doktoru.

Gubitak ravnoteže

Jedna od mnogih oblasti u kojima je moždano polje veoma važna uloga je motorna funkcija. Ukoliko vam postane teško da hodate, posebno u mraku te ako imate tendenciju da se naginjete na jednu stranu, pomenuti simptomi mogu biti izazvani tumorom koji se nalazi u dijelu mozga odogovornom za ravnotežu i koordinaciju.

Neplodnost

Mozak kontroliše govoto sve u vašem tijelu, uključujući i proizvodnju hormona. To se obavlja putem hipofize, žlijezde veličine graška koja se nalazi u osnovi mozga.

Tumori koji utiču na hipofizu mogu lučiti velike količine hormona ili spriječiti normalni rad žlijezde. Ovo je i jedan od glavnih razloga zbog kojih žene koje imaju tumor mozga ne mogu ostati u drugom stanju ili proizvoditi mlijeko nakon porođaja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info