Evo kako da oporavite nokte poslije gel manikira

0

Morao je jednom doći i taj dan – gel sa noktiju je uklonjen, a oni su nevjerovatno suvi i ne liče ni na šta. Ipak, nema potrebe da brinete – evo šta je potrebno da uradite kako bi oni ponovo bili čvrsti, zdravi i lijepi.

  • Skratite nokte. Zbog svakodnevnih aktivnosti, duži nokti skloniji su pucanju i lomljenju. Upravo zbog toga je bitno da ih skratite i ostavite blago zaobljenima na krajevima, kako biste spriječili njihovo pucanje.
  • Nježno ih ispolirajte. Lagano isturpijajte sve neravnine, jer će to pomoći da ne dođe do listanja noktiju, pogotovo na njihovim vrhovima.
  • Hidratacija. Par puta dnevno, na nokte i kožu oko njih nježno utrljajte ulje za zanoktice. Nakon toga nanesite masniju kremu. Ulje se lakše apsorbuje u posteljicu nokta, a krema stvara prepreku kroz koju hidratantni sastojci ne mogu prodrijeti što znači da će se veoma dugo zadržati na noktima.

  • Tretman. Trebalo bi da izbjegavate lakiranje noktiju par sedmica nakon uklanjanja gela, a umjesto njih koristite tretmane za jačanje noktiju. Na tržištu se mogu naći mnogobrojni tretmani, a vi birajte one koji sadrže proteine za učvršćivanje.
  • Ne dirajte zanoktice. Oduprite se potrebi da ih odrežete. One su tu kako bi pomogle da se zaštite novi nokti koji rastu, a što je još jedan razlog da obratite veću pažnju na hidrataciju noktiju i kože oko njih.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info