10 skrivenih znakova da imate problema sa štitnom žlijezdom

0

Štitnjača, žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u vratu, proizvodi hormone koji su od ključne važnosti za metabolizam i aktivnost mozga. Problemi sa štitnom žlijezdom obično su prilično nejasni, ali ukoliko primijetite neki od sljedećih znakova (ili ako imate više od jednog), najbolje bi bilo da se obratite doktoru kako biste izmjerili nivo hormona.

Problemi sa spavanjem


Ukoliko ste uvijek dobro spavali, a onda se iznenada počelo dešavati da imate prilično nemiran san, to može biti znak da imate problem sa štitnom žlijezdom. Preaktivna štitna žlijezda luči određene hormone (trijodotironin koji je poznat i pod nazivom T3 i tiroksin koji je poznat i pod nazivom T4) koji mogu previše stimulisati centralni nervni sistem i dovesti do nesanice.

S druge strane, ako se osjećate umorno iako ste spavali dovoljno (ili ako vam je potrebno više sna nego što je to uobičajeno), vaša štitna žlijezda može biti nedovoljno aktivna, a što znači da ne luči dovoljne količine hormona.

Iznenadni osjećaj anksioznosti


Ako se nikada niste “borili” sa anksioznošću, ali ste počeli da se osjećate konzistentno anksiozno ili nervozno, vaša štitna žlijezda može biti hiperaktivna. Zbog prevelike količine hormona štitne žlijezde, žene se obično osjećaju veoma nervozno ili anksiozno bez nekog posebnog razloga ili situacije koja bi dovela do toga.

Promjene u crijevnim navikama


Česta konstipacija može biti simptom nedovoljno aktivne štitne žlijezde. Hormoni štitne žlijezde imaju veoma aktivnu ulogu u metabolizmu. Ukoliko dođe do njihovog nedovoljnog lučenja, to se može odraziti na vaš metabolizam. Preaktivna štitna žlijezda može stvoriti suprotan efekat. Imaćete sasvim normalno kretanje crijeva, nećete imati proljev, ali ćete morati mnogo češće da idete u toalet, jer je sve ubrzano.

Prorjeđivanje kose


Prorjeđivanje kose, a naročito dlaka na obrvama, jedan je od mnogih simptoma problema sa štitnom žlijezdom na koje je potrebno da obratite pažnju. Nedovoljno aktivna ili preaktivna štitna žlijezda utiče na ciklus rasta dlake. Obično, većina kose raste dok manji dio “odmara”. Kada su hormoni štitne žlijezde neuravnoteženi, previše kose odmara istovremeno usljed čega dolazi do njenog prorjeđivanja.

Nasumično znojenje


Prekomjerno znojenje, kada se ne bavite fizičkom aktivnošću, često je znak hiperaktivne štitne žlijezde. Štitna žlijezda reguliše proizvodnju energije vašeg tijela. Nivo hormona viši od normalnog znači da vam je metabolizam preopterećen, a što uzrokuje da osjećate pretjeranu toplotu.

Neuobičajeno povećanje tjelesne težine


Ako vam je omiljena garderoba postala tijesna, a vi niste mijenjali skoro pa ništa u svojim prehrambenim navikama i režimu vježbanja, nedovoljno aktivna štitna žlijezda može biti krivac. Nedostatak hormona usporava metabolizam i sagorijevanje kalorija pa možete vidjeti postepeno, ali neobjašnjivo, povećanje tjelesne težine.

Osjećate se “proždrljivo”, ali se ne debljate


S druge strane, ukoliko odjednom možete ući u odjeću koju niste mogli da obučete godinama, a niste nešto značajno mijenjali ishranu ili režim vježbanja, vaša štitna žlijezda je vjerovatno preaktivna, što uzrokuje ubrzavanje metabolizma. Iako jedete dovoljno pa čak i više od uobičajenog, ne debljate se već, naprotiv, gubite tjelesnu težinu.

Previše energije (kao da ste popili pet šolja kafe odjednom)


Prevelike količine hormona štitne žlijzde ubrzavaju tjelesne procese. Ovo se najčešće ogleda tako što možete imati osjećaj kao da ste popili pet šoljica kafe odjednom odnosno da ste unijeli prevelike količine kofeina u organizam ili vam srce veoma brzo lupa iako ste opušteni.

Problemi sa menstrualnim ciklusom


Ako je menstruacija obilnija, a sam ciklus traje duže ili se vremenski period između ciklusa skratio, vaša štitna žlijezda najvjerovatnije ne luči dovoljne količine hormona. Međutim, ako je menstruacija “slabija” nego uobičajeno te se razdoblje između ciklusa poprilično produžilo, preaktivna štitnjača luči prekomjerne količine hormona.

Neplodnost ili pobačaj


Žene koje imaju poteškoće da ostanu u drugom stanju, a koje nemaju porodičnu istoriju neplodnosti (ili žene koje su imale spontani pobačaj u ranoj fazi trudnoće), trebalo bi da provjere štitnjaču. Nizak nivo hormona štitne žlijezde utiče na ovulaciju i predisponira vas za neplodnost ili pobačaje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info