4 ozbiljna zdravstvena problema koja počinju suvom kožom

0

Suva koža obično je bezopasna, a problem nestaje jednom kada se sjetite da opet počnete sa korištenjem hidratantne kreme. Ali, šta ako vam je koža suva i ako vas svrbi, bez obzira koliko često nanosite kremu?

Ukoliko se čini da je problem nerješiv ili ako je praćen drugim simptomima, koje baš i ne možete objasniti, vrijeme je da se obratite doktoru. Evo šta bi mogao biti razlog za takvo stanje.

Dijabetes


Uopšte nije neuobičajeno da ovo oboljenje utiče na kožu. Kada je nivo šećera u krvi hronično visok, vaše tijelo brže gubi tečnost, a što dovodi do toga da koža brže postane dehidrirana. Dijabetes može ometati i funkciju tijela da se normalno znoji, smanjujući količinu vlažnosti u koži.

Ukoliko je stanje zaista loše, vaša suva koža može postati osjetljiva na bakterije koje se hrane glukozom, a usljed čega postajete skloniji potencijalno opasnim infekcijama. Naravno, sama suva koža rijetko je znak da imate dijabetes. Ukoliko, pored suve kože, osjećate konstantu žeđ, često idete da mokrite i osjećate se gladnije nego inače, to su neki od glavnih simptoma dijabetesa. Umor i zamagljen vid takođe su česti simptomi.

Nedovoljno aktivna štitna žlijezda


Štitna žlijezda proizvodi hormone koji ćelijama organizma pomažu da funkcionišu skupa. Kada nivo tih hormona postane prenizak (hipotireoza) i sve drugo se usporava – upravo zbog toga možete osjećati kako vam je hladnije, kako se lakše zamarate te kako ste depresivni, zaboravni, ali i kako patite od konstipacije.

Hormoni štitne žlijezde imaju receptore na koži koji su odgovorni za adekvatno obnavljanje ćelija kože pa upravo iz tog razloga (ako je riječ o hipotireozi) koža postaje suva, gruba te se peruta.

Oboljenje bubrega


Više od sedamdeset miliona odraslih osoba ima oboljenje bubrega, a većina ih to i ne zna, uglavnom zbog toga što se simptomi, poput zamora, problema sa koncentracijom ili spavanjem, povećanim mokrenjem i natečenosti, najčešće pripisuju drugim oboljenjima.

Suva i svrbljiva koža, što se dešava kada bubrezi više ne mogu održati ravnotežu minerala i hranjivih materija u krvi, još je jedan simptom koji se često previdi.

Rak kože


Ako imate grubu mrlju koja se peruta i koja može i da krvari kada se počeše, ovdje može biti riječ o raku pločastih ćelija kože. Druga po učestalosti vrsta raka kože, rak pločastih ćelija kože, može izgledati kao bradavica ili otvorena rana.

Bez obzira na to kako izgleda, jedno je sigurno: rak pločastih ćelija kože je uporno oboljenje, a rana može da zacijeli i da se ponovo pojavi.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info