Evo kako oštećujete svoju kosu, a da niste ni svjesne

0

Svakodnevna njega i održavanje kose je i i više nego jednostavna: operete kosu, počešljate je, osušite i stilizujete. Ponekad je podignete u rep ili napravite pletenicu. I kada biste samo to radile, ne bi bilo problema.

Međutim, postoji čitav niz malih navika kojima iz dana u dan uništavate kosu. Donosimo jedanaest najčešćih grešaka koje svakodnevno radite, a koje utiču na sveukupni izgled i zdravlje vaše kose.

Čupate ispucale vrhove


Mnoge žene čupaju ispucalu dlaku čim je primijete. Naravno da ćete se odmah riješiti oštećene dlake, ali vi u suštini dodatno oštećujete i prorjeđujete kosu. Umjesto toga, ispucale vrhove skratite makazama odnosno posjetite frizera koji će ih srediti na najbolji mogući način.

Uređujete mokru kosu koristeći vrele aparate za stilizovanje kose


Korištenje figara ili pegle na mokroj kosi bukvalno će je spržiti. Jedini način da je ne oštetite jeste da ona bude potpuno suva. Ako je nakon sušenja fenom kosa i dalje pomalo hladna, to znači da treba nastaviti sa sušenjem. Takođe, prije korištenja figara ili pegle, na kosu obavezno nanesite sredstvo za zaštitu od toplote.

Spavate sa zavezanom kosom


Ovo može predstavljati veliki problem za zdravlje vaše kose. Ona se najviše oštećuje pri samom korijenu te gdje god da se nalazi gumica. Prije spavanja, elastičnom trakom sklonite kosu sa lica ili napravite što labaviju pletenicu.

Prilikom nanošenja, lak držite suviše blizu kose


Ako se pitate zašto imate ogromne bijele mrlje na kosi, to je zato što su lak za kosu ili šampon za suvo pranje previše blizu kose prilikom njihovog nanošenja. Ispravite grešku tako što ćete prije upotrebe lak dobro promućkati, a zatim ispružiti ruku pa ga sa te udaljenosti nanijeti na kosu. Proizvodi koji u sebi sadrže aerosole najefikasniji su kada su par sekundi izloženi vazduhu prije nego što dođu do kose.

Kosu vežete običnim gumicama


Tanke gumice, koje koristite prilikom pakovanja zimnice, sigurno nisu dobre za vašu kosu. Njihovom upotrebom kosu ćete uništiti te će vam trebati čitava vječnost da je odvežete. Umjesto njih koristite gumice napravljene od nježnih materijala koje će čuvati vašu kosu.

Češljate se od korijena prema vrhovima


Ovo je nešto najgore što možete da učinite svojoj kosi, jer prilikom češljanja skoro pa da možete čuti kako ona puca. Umjesto toga, krenite od vrhova tako što ćete ih nježno raščešljati. Nakon toga češljajte u pravcu korijena kose. Na ovaj način spriječićete dalje pucanje i naelektrisanost kose.

Šišate se kako bi vam kosa što prije narasla


Mnoge žene vjeruju da redovno šišanje kose ubrzava njen rast. Za svaki osječeni centimetar, dodajte mjesec dana čekanja koliko će biti potrebno da ona ponovo naraste. Umjesto toga, pokušajte da što manje upotrebljavate fen, peglu ili figaro, a učestite sa nanošenjem hranjivih maski za kosu.

Četkate mokru kosu


Mokru kosu nikada nemojte raspetljavati koristeći četku. Uvijek je bolji izbor češalj sa širokim zupcima.

Koristite šampone za dubinsko pranje kose


Profesionalni frizeri smatraju da čestim korištenjem ovih šampona uklanjate ulje iz kose, a istovremeno dolazi do većeg lučenja masnih žlijezda pa kosa postaje još masnija. Umjesto ovog proizvoda, nabavite šampon i regenerator za volumen, koji će očistiti kosu bez da je ponovo zamasti.

Brišete kosu peškirom


Peškir je previše grub za vašu nježnu kosu i čestim brisanjem ćete je oštetiti te će ona izgledati suva, gruba i bezlična. Umjesto peškirom, višak vode uklonite pamučnom majicom koja je mnogo nježnija i neće oštetiti kosu.

Pretjerujete sa upotrebom šampona za suvo pranje kose


Ako više puta sedmično koristite šampon za suvo pranje kose ili lak za stilizovanje, postoji velika mogućnost da ćete dehidrirati korijen kose te će ona postati slabija i podložnija pucanju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info