Kako se vaše lice mijenja u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života

0

Sa svakim novim rođendanom dolaze nove brige, jer vaša koža postaje drugačija. Osim toga i vaš oblik lica se takođe mijenja, ali na svu sreću postoje načini kako da to zaustavite ili barem usporite.

Kako biste ih savladali, predlažemo da prvo shvatite šta se to zapravo dešava sa vašim licem u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života.

Dvadesete

Visok nivo kolagena vašu kožu čini elastičnom i daje joj prirodni sjaj. Međutim, nije sve tako sjajno, čak i ako imate samo dvadeset godina. Moguća je pojava akni koje mogu biti problematičnije od onih u tinejdžerskom uzrastu. Korištenjem protu-upalnih proizvoda, sa micelarnom vodom za umivanje, možete smanjiti upale i i osvježiti kožu lica.

Veoma je važno naglasiti da se u ovoj deceniji života trebate potruditi da njegujete i sačuvate kožu, kako biste u tridesetima vidjeli efikasne učinke umjesto probleme sa licem. Nanosite deblje slojeve kreme za sunčanje, a posebnu pažnju posvetite jutarnjoj rutini u kojoj su vam neophodni antioksidantski proizvodi, kako biste usporili pojavu bora i starenje. Ono što oduševljava je zategnuta, naglašeni obrazi, a vaše lice izgleda baš onako kako biste željeli da ostane cijeli život.

Tridesete

Neujednačena boja kože i naglašene bore između i oko očiju, glavni su problem tridesetih. Sada se počinje odražavati na licu sve ono što jeste ili niste radili u dvadesetima. Hiperpigmentacija, koja podrazumijeva smeđe pjege na licu, počinje da se dešava na području čela, obraza i brade, što vam predstavlja problem koji želite riješiti. Obično se radi o posljedicama izloženosti sunčevoj svjetlosti, međutim može se raditi i o poremećaju hormona tokom trudnoće. S

avjetuje se da koristite pilinge za čišćenje lica, kao i obnavljajuće noćne kreme, koje pomažu u smanjenju izraženosti pigmentacije. Ako ste u drugom stanju ili dojite, izbjegavajte korištenje proizvoda koji sadrže retinol i zamijenite ga nečim manje iritirajućim, kako ne biste pogoršali stanje kože lica. Što se samog lica tiče, počećete primjećivati kako se ono mijenja, jer zbog nedostatka kolagena lice poprima mršaviji izgled, sa izraženijim kostima. Zbog toga ćete možda izgledati umornije i starije, ali neka vas to ne obeshrabri, jer postoje različiti serumi i drugi preparati koji mogu vratiti elastičnost licu.

Četrdesete

Glavni problem ove dekade definitivno je suva koža, koja vodi ka izraženijim borama i pjegama na licu. Zato se preporučuje korištenje proizvoda koji hidratiziraju kožu lica, jer sadrže snažne antioksidanse koji uklanjaju znakove starenja i njeguju vašu kožu. Lice u četrdesetima postaje pomalo ispijeno, jer zbog nedostatka vlažnosti (usljed nedovoljne hidratacije) koža gubi elastičnost i povlači se prema dole. To se najviše vidi oko usana i obraza.

Nakon toga slijede i promjene na nosu, jer zbog nedostatka podrške mekog tkiva iznad gornje usne, nos počinje mijenjati oblik odnosno da se blago spušta ka dole. Ali čak ni tada ne treba da se uplašite godina, jer apsolutno nema potrebe da forsirate izgled dvadesetogodišnjakinje ako imate četrdeset. Jednostavno prihvatite svoje godine.

Svaka decenija života nosi sa sobom neke prednosti i neke mane, ali ključno u svakoj jeste prihvatanje sebe. Zadovoljna žena je srećna žena, koja ujedno izgleda i odmorno i svježe. Ne postoji preparat koji vas može toliko podmladiti, jer je starenje stvar psihe. Ako se osjećate mlado, bore i oblik lica ne mogu vam narušiti samopouzdanje. Budite najbolja verzija sebe u svakoj deceniji, jer vi to jeste.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info