6 razloga nastanka mrlja na tijelu (i 6 načina da ih se riješite)

0

Ako su vam se na koži pojavile mrlje, najvažniji korak u rješavanju problema jeste taj da utvrdite uzrok njihovog nastanka. Da li je moguće da su slatkiši krivi za to? Ili možda sapun koji koristite? Donosimo šest pogrešnih navika koje svakodnevno upražnjavate, a koje stoje između vas i besprijekorno čistog tena.

Često radite piling lica


Lice odrasle žene svakodnevno “odbacuje” oko pedeset miliona mrtvih ćelija te je potrebno sasvim malo truda kako biste ih u potpunosti uklonili sa kože lica. Čestim i grubim pilingom izazvaćete crvenilo i pojavu mrlja na koži.

Rješenje: Izbjegavajte pregrube proizvode za piling lica, poput onih koji u sebi sadrže gruba zrna i krupne granule. Umjesto njih, koristite nježnije proizvode sa mikrogranulama ili šećerom. I nema potrebe da svakodnevno radite piling – par puta sedmično je sasvim dovoljno.

Koristite grube sapune


Taj čisti, gotovo “škripući” zvuk na licu znak je da je vaša koža bespomoćna na sve te negativne faktore koji je napadaju spolja. Korištenjem grubih sapuna prilikom pranja lica, oslabićete prirodnu sposobnost kože da se zaštiti, jer ćete zajedno sa nečistoćom ukloniti i njena prirodna ulja, keramide i zdrave masne kiseline . Samim tim ćete stvoriti savršene uslove za suhu, iritiranu kožu prepunu mrlja.

Rješenje: Koristite hidratantne i pH neutralne sapune ili maramice kako biste uklonili svu nečistoću sa lica.

Koristite mirisne kreme i losione


Iako obožavate svoj novi mirisni losion, razmislite dva puta prije nego što ga ponovo nanesete na kožu. Naime, ovi proizvodi najčešće imaju veoma agresivno dejstvo te mogu dovesti do crvenila i iritacije kože. Takođe, oni su često i uzrok nastanka ekcema. Ukoliko se na licu ili tijelu pojave ružičaste mrlje te se koža počne guliti, obavezno posjetite dermatologa.

Rješenje: Koristite proizvode bez mirisa. Nakon svakog tuširanja nanesite hidratantni losion ili kremu za lice kako biste sačuvali prirodnu vlažnost kože.

Bavite se sportom


Naravno, fizička aktivnost jedan je od najvažnijih faktora za lijepo i zdravo tijelo. Ali, isto tako, može biti uzrok pojave neuglednih mrlja na licu. Prilikom izvođenja kardio treninga, ubrzava se rad srca i dolazi do porasta temperature u tijelu, što dovodi do bržeg i većeg dotoka krvi u sve vitalne organe pa tako i u kožu.

Rješenje: Nakon treninga u usta, što bliže resici, stavite komadić leda, jer se baš na tom dijelu nalaze senzori za temperaturu. Na taj način organizmu ćete vratiti njegovu prirodnu temperaturu. Takođe, prskanjem spreja, koji u sebi sadrži običnu vodu i minerale sa protivupalnim dejstvom, za samo par sekundi ćete licu vratiti njegovu prirodnu boju i izgled.

Konzumirate crno vino


Da li i vi nakon konzumiranja crnog vina dobijete crvene mrlje na licu? Ne brinite se, jer i za to postoji razlog: alkohol i sulfati koji se koriste za očuvanje vina dodatno otvaraju krvne sudove na licu te krv lakše dolazi do njih. Zbog toga su vaši obrazi crveni ili ružičasti. Takođe, osim alkohola, isti efekat možete očekivati i od pretjerano ljute hrane, kofeina i, ponekad, zbog pretjerane konzumacije citrusnog voća. Međutim, ako se crvenilo ne smiruje ni nakon par sati od konzumiranja navedenih namirnica, moguće je da imate rozaceu.

Rješenje: Ako konzumirate alkohol, uporedo unosite i vodu koja će ga “isprati” prije nego što dospije u lice. Smanjite unos jako ljute i začinjene hrane. Ako imate rozaceu, zanimljiva je činjenica da (ako je vjerovati istraživanjima) trebate zaboraviti na pivo, vino i razne likere, a možete se počastiti čašicom (ili dvije) žestokog pića.

Preskačete nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom


Nezaštićeno izlaganje opasnom UV zračenju ubrzava starenje kože te izaziva nastanak i do 90% znakova starenja. Najčešeći znaci su smeđe mrlje na koži i gubitak elastina.

Rješenje: Prije izlaska iz kuće, na lice nanesite kremu za zaštitnim faktorom 30 (ili više) te stavite naočale i šešir koje što prije morate prihvatiti kao neophodne modne dodatke. Ako ste bili već izloženi jakom suncu te imate vidljive mrlje na licu, smanjite korištenje mobilnih telefona i računara. Takođe, nanošenjem antioksidantnog seruma ujutro te kreme sa retinolom uveče, smanjićete širenje mrlja nastalih od sunca. Ako ni ovo ne pomogne, obratite se dermatologu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info