9 znakova da sami sebi uskraćujete sreću (i kako da prestanete)

0

Svako od nas dobro je “opremljen” znanjem i oruđima za upravljanje našim fizičkim zdravljem. Svi znamo da se naša fizička kondicija nikada neće poboljšati ako ne radimo ništa po njenom pitanju te shvatamo da posljedice toga mogu dovesti do povećanja tjelesne težine pa čak i gojaznosti.

Naše emocionalno zdravlje funkcioniše na isti način. Ukoliko ignorišemo svoje emocije, prihvatamo oštre poruke koje sami sebi govorimo i dopustimo našim osjećanjima da vode naše odluke bez ikakvog utvrđivanja zašto se tako osjećamo, tada dobijamo emotivnu težinu. Čak možemo postati emocionalno gojazni.

Šta je emocionalna gojaznost?


Ukratko, “emocionalna gojaznost” su slojevi i slojevi misli, predrasuda, ideja i strahova koje prekrivaju našu autentičnost na isti način na koji slojevi sala mogu prekrivati središnji dio tijela. Ona nastaje kada prihvatamo poruke okoline bez svjesnog ispitivanja vrijednosti ideja za sopstveni život.

Svi smo to radili ili čak još uvijek radimo: nalazimo opravdanja za posao koji uopšte ne želimo, veza koja nas ne ispunjava, a koje ne želimo da se odreknemo ili odluke koje ne želimo da donesemo. Kažemo sebi: “Ovo ima smisla”, “To je ono što zaslužujem”, “Život je takav”. I tako dolazi do emocionalne težine.

Postoje načini da saznate da li vas vaša emocionalna težina sprečava da pronađete sreću koju želite i zaslužujete. Možete li se poistovijetiti sa nečim od sljedećeg?

9 znakova emocionalne težine

  • Nešto vas tišti.
  • Kažete: “Ne mogu” ili “Ne bi trebalo”, kada razmišljate o onome što zaista želite.
  • Teško vam je da tražite ono što želite.
  • Teško vam je reći šta želite, a da to odmah ne poreknete.
  • Ne osjećate se osnaženo.
  • Ne osjećate sigurnost u životu iako mnogo i naporno radite.
  • Anksioznost, stres, ogorčenost i bijes sastavni su dio vašeg života.
  • Imate osjećaj da ne živite život onako kako to želite i kako bi trebalo.
  • Imate osjećaj kako nešto nije u redu.

Velike su šanse da se možete poistovijetiti bar sa jednom navedenom stavkom, ali srećom postoje određene stvari koje možete uraditi kako biste eliminisali emocionalnu težinu.

Pronađite svoje “fast food” misli


Svi imamo takve misli – negativne misli koje nas “ruše”, predrasude zbog kojih se bojimo da napravimo sljedeći korak i strahove koji podrivaju naše ciljeve. Poput velike zdjele sladoleda, ove misli doprinose emocionalnoj težini ukoliko im se prečesto prepuštamo.

S druge strane, postoje i “zdrave” misli, one koje nas podstiču i afirmišu, podržavaju naše ciljeve i približavaju nas njihovom postizanju i koje nam omogućuju da priznamo sopstvene strahove, ali istovremeno dozvoljavaju da krenemo naprijed uprkos svemu. Šta mislite koje misli su pogodnije za naše emocionalno zdravlje?

Hranite svoj um bolje


Distanciranje od uobičajenih negativnih misli (da, one su ništa drugo do navika) počinje svjesnošću. Tako mnogo stvari koje sami sebi govorimo isprazne su poruke za koje često ne shvatamo da ih slušamo! Uronite duboko u porijeklo negativnih misli.

Odakle one dolaze? Zatim se zapitajte: “Da li je to istina?” Da li se uopšte slažete sa nekim od tih misli ili ste jednostavno navikli na njih? Na posljetku, zapitajte se: “Da li mi ovakvo razmišljanje pomaže? Da li čini moj život boljim?” Ako je odgovor negativan, vrijeme je da mijenjate takve obrasce razmišljanja.

Počnite da vježbate


Postoji mnogo vježbi koje vam mogu pomoći da eliminišete emocionalnu težinu iz života. Većina njih počinje sa svjesnošću. Sljedeći put kada vam se jave negativne misli, pokušajte da uđete u njihovu srž.

Pokušajte da ih ne osuđujete već samo da prihvatite da one postoje. Zatim usmjerite pažnju na “zdravu” misao. Malo po malo, ove vježbe će postati lakše kako se vaša emocionalna sposobnost bude poboljšavala. I, poput fizičkog vježbanja, morate redovno vježbati kako biste vidjeli najveću korist.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info