5 iznenađujućih simptoma dijabetesa

0

Kada je riječ o dijabetesu tipa-2, nisu svi simptomi očigledni poput ovih: neugasiva žeđ, česti odlasci u toalet i osjećaj utrnulosti u rukama i nogama.

Sljedeći suptilni znaci takođe mogu biti pokazatelj da nešto nije u redu sa vašim šećerom u krvi.

Promjene na koži


Tamne, baršunaste mrlje na pregibnim površinama kože, obično na stražnjem dijelu vrata, laktovima ili zglobovima, često su rani znak upozorenja previsokog nivoa šećera u krvi i simptomi dijabetesa. Iako genetika i hormoni mogu uzrokovati poremećaje na koži (kao što je akantoza – hiperpigmentacija na pregibnim površinama kože), činjenica je da visok nivo insulina podstiče rast ćelija kože, a melatonin, pigment u ovim ćelijama, čini ove mrlje tamnijima.

Ispitivanje može pokazati da pacijent već ima dijabetes, ali najvjerovatnije će otkriti nivo šećera u krvi koji je viši od normalnog, što ukazuje na to da je pacijent na putu da razvije bolest. Gubitak težine (ponekad čak samo pet kilograma) vjerovatno će smanjiti nivo šećera u krvi i pomoći da se stanje poboljša.

Iznenadno poboljšanje vida


Nažalost, ukoliko iznenada više nemate potrebu da nosite naočale, to i nije dobra vijest. Često ćete čuti kako je oslabljen i zamućen vid simptom dijabetesa, ali činjenica je da se u ovom konkretnom slučaju vid može pogoršati ili poboljšati. Dijabetes uzrokuje pomijeranje tečnosti u organizmu, uključujući i onu u očima, a što dovodi do nepravilnosti u vidu.

Neumoljiv svrab


Dijabetes otežava cirkulisanje krvi, što može dovesti do suve kože i svraba. Svrab se najčešće pojavljuje na ekstremitetima (donji dijelovi nogu, ruke, stopala). Ukoliko redovna upotreba hidratantne kreme ne pomogne kod svraba, bilo bi mudro da se obratite doktoru.

Problemi sa sluhom


Ukoliko vam se dešava da ne čujete TV prijemnik te da stalno morate pojačavati zvuk ili da u razgovoru sa ljudima stalno pitate da vam ponove šta su rekli, bilo bi dobro da uradite test šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da problemi sa sluhom mogu biti jedan od ranih simptoma dijabetesa. Istraživači vjeruju da dijabetes oštećuje krvne sudove i nerve unutrašnjeg uha, što dovodi do poremećaja sa sluhom.

Hrkanje


Oko pola dijabetičara ima poremećaje disanja tokom spavanja. Ukoliko hrčete te ste pospani tokom dana (bez obzira na to što ste dovoljno “spavali”), provjerite nivo šećera u krvi. Osobe koje imaju poremećaje disanja tokom spavanja imaju tendenciju da otpuštaju hormom stresa tokom spavanja, što može dovesti do rasta nivoa šećera u krvi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info