4 iznenađujuća znaka da se borite sa depresijom

0

Smanjen osjećaj samopoštovanja. Dani kada jednostavno ne možete ustati iz kreveta. Stalni strah i kontinuirana izolacija. Većina žena može prepoznati klasične znakove depresije. Međutim, ovi stereotipni pokazatalji jedva da oslikavaju kako ovo mentalno oboljenje, od kojeg pati svaka šesta žena na svijetu, zaista izgleda.

Pored toga, predviđa se da se preko 300 miliona žena širom svijeta nikada ne liječi od depresije. Uzork toga mogu biti mnogobrojni faktor, a jedan od njih je i taj što depresiju može biti teško prepoznati.

Ljudi obično stigmatiziraju depresiju i negiraju da su depresivni. Često su naviknuti da se probijaju kroz stresne situacije i depresivne periode u svojim životima te shvate prilično kasno kroz šta zapravo prolaze. Depresija je višeslojni poremećaj i ima tendenciju da se “prikrada”.

Sljedeća četiri simptoma neočekivani su znaci depresije, a imajte na umu da oni traju većinu dana, skoro svaki dan (ako ste depresivni).

Upražnjavanje hobija više nije zabavno


Depresiju često povezujemo sa gubitkom opšteg užitka, a to može biti smanjeno zadovoljstvo tokom polnog odnosa, druženja ili nešto sasvim jednostavno, kao što je pojava da više ne uživate u omiljenim hobijima. To ne znači da vas gubitak interesa, za nešto što ste radili jedva dvije sedmice, čini depresivnima.

Ali primjer može biti da ste uživali u obavljanju određenih stvari duži period i to vam više ne pruža zadovoljstvo. Kada se nalazite u toj situaciji, prilično je teško izboriti se sa depresijom, jer uključivanjem u aktivnosti koje vam prijaju obično se osjećate bolje, ali sada nemate motivacije, interesa pa čak i ako se “natjerate” da to radite, jednostavno ne uživate u tome.

Češće gubljenje strpljena


Da li vam je “fitilj” postao kraći? Istraživanja pokazuju da su pretjerana razdražljivost, bijes i manjak strpljenja simptom teže i dugotrajnije depresije. Nekarakteristična uznemirenost znak je depresije i kod odraslih i kod djece.

Rano buđenje


Postoje i vegetativni znaci depresije, a koji uključuju gubitak energije ili promjene u obrascima spavanja. Depresivne osobe ili mnogo spavaju ili se bude veoma rano. Iako doktori naglašavaju da su poteškoće sa zaspivanjem obično znak anksioznosti, rutinsko rano buđenje, oko četiri ili pet ujutro, sa nemogućnošću ponovnog zaspivanja znak je depresije.

Promjene u težini


Depresija obično ide ruku pod ruku sa gubitkom ili povećanjem apetita. Tokom vremena, gubitak apetita dovodi do manjka energije. S druge strane, kod osoba sa povećanim apetitom dolazi do unosa visokokaloričnih namirnica (grickalica i drugih namirnica koje su bogate šećerom). Samim tim, dugoročno, dolazi do povećanja tjelesne težine, ali i gubitka samopouzdanja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info