Ovo su znakovi koji otkrivaju psihopate!

0

Nasuprot uvriježenom mišljenju i onome kako su prikazani u filmovima, psihopate se dosta razlikuju. Ono što je prilično zastrašujuće jeste da možda imate blizak odnos sa ovakvom osobom, ali uzimajući u obzir da je psihopatija mentalni poremećaj koji je prilično “skriven” ponekad može biti teško “saznati” da li se neko uklapa u ovaj kalup ili ne.

Međutim, ipak postoji skup ponašanja koji otkriva psihopate, a evo o čemu se radi.

Česta agresivnost


Nedostatak kontrole impulsa, u kombinaciji sa bilo kojim znacima emocionalne svijesti, često dovodi do nasilnog, agresivnog ponašanja. Psihopate mogu, ali ne moraju, fizički naštetiti nekome, ali gotovo uvijek emocionalno i verbalno zlostavljaju.

Manipulativne tendencije


Psihopate imaju, dobro zasluženu, reputaciju veoma vještih manipulatora i lažova. Bez “unutrašnjeg kompasa” koji bi ih usmjerio da raspoznaju šta je ispravno, a šta pogrešno, često će manipulisati i varati nekoga iz puke zabave.

Nedostatak iskrene emocije


Ljutnja, ljubomora, frustracija i bijes tipične su osobine ponašanja psihopate. Oni nemaju dublje emocije (ljubaznost, dobrota, saosjećanje, empatija, ljubav) prema drugim ljudima.

Želja za iskorištavanjem drugih ljudi


Nisu sve psihopate iste pa tako neki od njih ne vide “ličnu korist” na način na koji to vide i rade drugi. Neki od njih, jednostavno, uživaju da iskorištavaju druge ljude, jer ih to nevjerovatno uzbuđuje. Drugi će se pretvarati da su ljubazni i dobri ljudi kako bi dobili nešto (novac, moć, slavu, bilo šta), a s ciljem privremenog zadovoljenja prolazne želje.

Nedostatak empatije


Za psihopate je karakteristično da imaju površne i haotične veze, jer im nedostaje jedna veoma bitna karakteristika: empatija.

Neodgovornost


Nikada ne preuzimaju odovornost za svoje ponašanje. Umjesto toga, žrtvi pokušavaju da nametnu osjećaj krivice.

Preuveličan osjećaj vlastite vrijednosti


Psihopate često imaju arogantne, dominantne i narcisoidne tendencije. Kao takvi, imaju povećan nivo samopouzdanja i vlastite vrijednosti. Takođe je uobičajeno da ove osobe imaju ekstreman (ali po svim tačkama pogrešan) osjećaj kako su uvijek u pravu.

Zastrašujuća šarmantnost


Kada psihopata želi da izgleda zabavan, druželjubiv i dobar, on tada može zavarati bilo koga, jer je zastrašujuće šarmantan. Jednostavno, rijetko ko može odoljeti njegovom šarmu. Kada dobije ono što želi, žrtvu ostavlja iza sebe, bez imalo kajanja zbog činjenice da je možda uništio nečiji život.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info