3 skrivena simptoma gonoreje kod žena

0

Kada su u pitanju polno prenosive infekcije, druga najčešća – gonoreja – veoma je podmukla. Ona se širi putem nezaštićenog vaginalnog, oralnog ili analnog odnosa.

Gonoreja može biti skriveno oboljenje, jer dok neki muškarci mogu osjetiti peckanje tokom mokrenja, imati iscjedak iz penisa ili, povremeno, bolne i natečene testise, kod inficiranih žena često nema nikakvih simptoma.


Većina žena nema simptome, a ako ih ipak ima, onda su to najčešće:

  • Bolno mokrenje: to je najčešće osjećaj peckanja prilikom mokrenja
  • Krvarenje: krvarenje između ciklusa znak je upozorenja
  • Obilni iscjedak: najčešće je žut ili krvav.

Ponekad, kada su simptomi prisutni, oni su toliko blagi da se ne mogu otkriti. Pored toga, oni se često mogu zamijeniti za simptome “bezazlenijih” infekcija, kao što su infekcije urinarnog trakta ili vaginalne infekcije.

Dobra vijest je da se većina tipova gonoreje može izliječiti antibioticima. Ukoliko se ne liječi, gonoreja može uzrokovati niz zdravstvenih problema, a od kojih najčešće, kod muškaraca, sterilitet, a kod žena može izazvati zapaljensku bolest male karlice, a usljed koje se stvara ožiljačno tkivo koje blokira jajovode i dovodi do vanmaterične trudnoće, dugotrajni bol u karlici ili stomaku ili neplodnost.

Kako se ona otkriva? Potrebno je uraditi test na gonoreju, a što je (u najvećem broju slučajeva) test urina, mada doktor može zatražiti da se uradi oralni, analni ili cervikalni bris kako bi se dobili dodatni rezultati.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info