Žene koje vole svoje tijelo ovih 6 stvari rade svaki dan

0

U kulturi u kojoj su tijela poznatih žena bez celulita na svakom koraku (reklame, časopisi, televizija), zaista ne čudi zbog čega dolazi do stvaranja loše slike o vlastitom tijelu.

Tako mnogo žena se bori sa ovim problemom, a koji može dovesti do nedostatka samopouzdanja, teškoća u obavljanju svakodnevnih zadataka i, uopšteno, veoma niskog samopoštovanja. Ipak, kao i sa većinom stvari u žvotu, u svemu postoji prostora za određene promjene, a žene koje vole i poštuju svoje tijelo sljedeće stvari rade svakodnevno.

One su dobre prema sebi


Konzumiranje zdravih napitaka i svakodnevna fizička aktivnost odlični su elementi “brige o sebi”, ali šta ta briga vrijedi ako pričate sa sobom (i svojim tijelom) sa gađenjem i nepoštovanjem? Kod velikog broja žena, razdvajanje negativnih priča o tijelu od činjeničnog stanja može biti jedan od najvećih izazova s kojim se susreću.

S ciljem mijenjanja ovog obrasca, jednostavno postanite svjesni šta vaš unutrašnji kritičar ima za reći o vašem tijelu (ili o bilo kojem drugom dijelu vašeg života). Umjesto da zaključite kako su te ideje istinite, pokušajte da im se približite sa znatiželjom.

Šta to uvjerenje pokušava da vam kaže? Da li pokušava da vas čuva na neki način? Povećanjem svijesti o uvjerenju postaće vam lakše da prepoznate obrazac i da polako stvorite bolju sliku o sebi i svom tijelu.

One slušaju kada im njihovo tijelo pošalje poruku


Žene su, po prirodi, sklone obavljanju više stvari i obaveza odjednom. Nažalost, ove karakteristike čine ih sklonijima pretjeranom planiranju i obavezivanju usljed čega sebe stavljaju na zadnje mjesto. Zbog toga možete osjetiti kako ste svakodnevno iscrpljeni, pod velikom količinom stresa, ali i da osjećate blagu dozu letargičnosti; ili, možete imati osjećaj da nemate dovoljno radosti i sreće tokom dana.

Bilo bi dobro da poslušate ta osjećanja, jer je to jedan od načina na koje vam vaše tijelo govori da usporite. Umjesto da još snažnije prionete na obavljanje zadataka (što nas velika većina radi), vaše tijelo će vas nježno navoditi ka saznanju kada vam je potrebno malo više prostora, da se zabavite ili opustite.

Vaš posao je da ga slušate. Sljedeći put kada se vaše tijelo bude opiralo dnevnim zadacima sa iscrpljenošću, ćudljivošću ili bolešću, jednostavno se zaustavite na trenutak i obratite pažnju.

One poštuju svoj prirodni ritam


Promjene raspoloženja, nivoa energije i produktivnosti mogu biti velik izvor frustracija. Jedne sedmice ste veoma raspoloženi, puni energije i veoma produktivni dok ste sljedeće zabrinuti, umorni i jedva da vam se ustaje iz kreveta.

Istina je da je to proces koji se i ne može baš “spiječiti”. Hemija mozga žene mijenja se na različitim tačkama tokom menstrualnog ciklusa, kako se mijenja nivo njenih hormona. Naše tijelo ne pokušava da nas prevari na nivou produktivnosti već nas samo vodi ka uspjehu na dubljem i snažnijem nivou.

Upravo zbog toga možete se osnažniti tako što ćete pratiti svoj ciklus tokom narednih sedmica, ističući sve obrasce u raspoloženju, apetitu ili povećanju energije. Što vam vaš sopstveni ritam postane poznatiji lakše će vam biti i da ga ispoštujete od sedmice do sedmice.

One odvajaju vrijeme za radost i zadovoljstvo


Kada smo nezadovoljni životom, postoje i veće šanse da dođe do pretjeranog konzumiranja hrane (prejedanja) ili korištenja hrane ili drugih supstanci kako bi se “nadoknadio” osjećaj sreće. Ovo doprinosi osjećaju očaja u vašem tijelu i negativne slike o sebi te vam otežava razmišljanje o bilo čemu drugom.

Da biste u potpunosti prihvatili bilo šta, morate odvojiti vrijeme za radost i zadovoljstvo. Ono što je bitno jeste da aktivnosti koje će vam pomoći da pomenuto i ostvarite planirate svakodnevno, a sve s ciljem kako biste osjetili da živite život punim plućima.

One mudro biraju hranu


Kada nismo povezani sa mudrošću naših fizičkih bića veća je vjerovatnoća da biramo hranu, pića, suptance i obrasce ponašanja koji nam, zapravo, ne služe. Možemo naš organizam puniti ogromnim količinama hrane, konzumirajući je užurbano i nesvjesno prilikom obavljanja mnogobrojnih zadataka.

Ipak, kada se ponašamo skladno sa našim tijelom, lakše nam je napraviti mudrije izbore. Kada poznajemo svoje tijelo, kada mu vjerujemo i kada ga volimo, lakše ga je njegovati zdravijom ishranom i aktivnostima.

One vide sebe u drugim ženama


U kulturi u kojoj su tijela poznatih žena bez celulita na svakom kisoku, zaista ne čudi zbog čega dolazi do stvaranja loše slike o vlastitom tijelu, ali i o tijelu drugih žena. Međutim, kada počnemo da saosjećamo sa sobom tada smo u stanju da saosjećamo i sa svim drugim živim bićima.

Počevši od našeg vlastitog tijela, što više stvaramo duboko poštovanje prema njemu to su i veće šanse da manje osuđujemo i kritikujemo druge ljude. Obično se kaže da je ljepota u oku posmatrača pa zašto onda ne izabrati da vidite ljepotu svakog pojedinca?

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info