4 stvari koje ginekolog ne smije da uradi na pregledu!

0

Ginekološki pregled definitivno nije na listi omiljenih stvari žena, kako fizički, tako i psihički. Mnogim ženama teško je da se opuste se u toj situaciji, a ponekad im u tome dodatno odmaže stav ili pristup njihovih ginekologa.

Kako vam ne bi dodatno otežali dovoljno tešku situaciju, ne dozvolite da ginekolog uradi ove 4 stvari.

  • Osuđivanje. Sa ginekolozima razgovaramo o jednom od najintimnijih dijelova tijela i života. Moramo da budemo iskreni tokom pregleda kako bi oni mogli lakše i brže da ustanove uzrok naših zdravstvenih problema, ali mnoge žene često nisu iskrene zbog straha da će ih njihovi ginekolozi osuđivati. Imajte na umu da je vaša dužnost iskrenost, a njihova – profesionalnost. Ni u jednom trenutku ne smiju da vas osuđuju zbog bilo kojeg detalja iz vašeg seksualnog života. U obzir dolaze samo profesionalni savjeti koji će vam pomoći da bolje razumijete najintimniji dio svog tijela i sačuvate zdravlje.
  • Nametanje ličnih uverenja. Obvezali su se na čuvanje vašeg zdravlja i pružanje medicinske brige, ali nije u redu da vam na temelju sopstvenih uvjerenja govore šta smijete ili ne smijete da radite. Zapamtite, vaše tijelo je samo vaše.
  • Pogrdni komentari. Vaše tijelo ginekolog uopšte ne treba da komentariše, osim u svrhu medicinskog razgovora. Bilo kakav razgovor o izgledu vašeg tijela, koji nije vezan za vaše zdravlje, nije dozvoljen.
  • Pregled bez objašnjenja. Svaka žena zaslužuje da zna sve što njen doktor radi u datom trenutku. Upravo detaljna objašnjenja pomažu ženama da se opuste i ključ su što prijatnijeg i bezbolnijeg pregleda. Ukoliko su vaši ginekolozi “zaboravni” i ne govore vam šta rade, slobodno im postavljajte pitanja vezana za pregled.

Izvor: Stil

Autor: minimagazin.info

Sviđa vam se članak? Onda pogledajte i ovo: