Vaginalno zdravlje: 5 vrsta neprijatnih mirisa (i šta oni znače za vaše zdravlje)

0

Vagina ima svoj mikrobiom ispunjen različitim bakterijama i gljivicama, a od kojih su mnoge izuzetno korisne. Naravno, ovaj “miks” se razlikuje od žene do žene, a ponekad može doći i do narušavanja njegove pH vrijednosti pa, samim tim, dolazi i do pojave neprijatnih mirisa.

Sljedećih pet su najčešći.


Najvjerovatniji krivac za ovu vrstu neprijatnog mirisa je bakterijska vaginoza. Ona je, ujedno, najčešća vaginalna infekcija kod žena starosti između 15 i 44 godine. Najčešće se javlja kada je pH vagine neujednačena, a usljed prekomjernog rasta i razvoja “loših” bakterija. Doktori nisu sigurni zbog čega dolazi do pomenutog rasta i razvoja, ali bakterijska vaginoza nije polno prenosivo oboljenje, a samim tim to znači da je ona i prilično bezopasna.

Ipak, sigurno se želite riješiti tog neugodnog mirisa, a to se može uraditi korištenjem antibiotika. Međutim, postoji šansa da imate polno prenosivo oboljenje, trihomonijazu, koja, takođe, ima isti neprijatni miris, a koja se (takođe) liječi upotrebom antibiotika.


Većina gljivičnih infekcija nema karakterističan miris, ali ponekad gusti, bijeli iscjedak (koji je obično i znak da je u pitanju gljivična infekcija) ima blagi miris piva ili kvasca. Ukoliko primijetite crvenilo i peckanje oko vagine ili osjećate bol nakon mokrenja, najvjerovatnije je riječ o gljivičnoj infekciji.

Žene dijabetičari to mogu posebno primijetiti, jer se kvasac hrani šećerima, a žene koje imaju dijabetes imaju tendenciju da imaju više glukoze u vaginalnom sekretu.


Jeste li se skoro baš mnogo znojili ili nosite donje rublje u kojem ima sintetike? Vježbanje i donje rublje koje ne može da “diše”, mogu uzrokovati nastanak mošusnog mirisa usljed “zarobljenog” znoja. On bi trebalo da nestane čim se istuširate.

Kako biste smanjili pojavu ovog neprijatnog mirisa ubuduće, birajte pamučno donje rublje i izbjegavajte sjedenje u odjeći koja je natopljena znojem.


Tampon koji je predugo ostao u vagini može uzrokovati nastanak ovog neprijatnog mirisa. Sam miris nastaje usljed prekomjernog rasta bakterija u zatvorenom prostoru.

Ukoliko prođe veoma dugo vremena između mijenjanja tampona, može doći (mada rijetko) do toksičnog šok sindroma, smrtonosnog stanja koje se povezuje sa upotrebom tampona.


Menstrualna krv može promijeniti pH vagine usljed čega može doći do pojave mirisa koji podsjeća na miris metala, prvenstveno bakra i lima.

Miris bi trebalo da nestane nakon što krv prođe odnosno nakon menstruacije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info