7 razloga zbog kojih krvarite (a nije u pitanju menstruacija)

0

Ne postoji ništa tako zabrinjavajuće kao vidjeti tragove krvi na gaćicama, a kada ste prilično sigurni da nije riječ o onim danima u mjesecu. I, nažalost, bez posjete ginekologu, ne možete sa sigurnošću znati da li vam se ciklus poremetio ili je u pitanju nešto drugo.

Ukoliko primijetite tragove krvi, neki od sljedećih razloga mogu biti krivac, ali svakako je potrebno da se obratite doktoru kako biste sa sigurnošću znale šta se dešava.

Trudnoća


Istraživanja pokazuju da oko 35% žena primijeti tragove krvi na donjem vešu u prvih dvanaest sedmica trudnoće. Takođe, ovo krvarenje mnogo je manje i blaže nego redovna menstruacija.

Lijekovi


Razrjeđivači krvi mogu uticati na jače menstruacije i krvarenje. Suplementi, kao što je ginkgo, takođe sadrže komponente razrjeđivača krvi koje mogu uticati na krvarenje. Pored toga, određene kontracepcijske pilule (jer sadrže estrogen i progestin) mogu biti krivac.

Polno prenosiva oboljenja


Polno prenosiva oboljenja može biti teško identifikovati. Djelimično, ako ih imate, vjerovatno ni ne znate: često se pojavljuju bez ikakvih simptoma. Međutim, ukoliko primijetite tagove krvi dole, naročito poslije odnosa, hlamidija ili gonoreja mogu biti uzrok. Ova oboljenja, kao i humani papiloma virus (HPV), mogu uzrokovati upalu grlića materice.

Štitna žlijezda


Naravno, mistična štitnjača može biti razlog vaginalnog krvarenja. Ukoliko vam se to dešava, to može biti znak da je štitna žlijezda nedovoljno aktivna. Ona može uticati na sistem hipofize, koji ima mnoštvo efekata na hormone i može, u nekim slučajevima, dovesti do krvarenja.

Grub odnos


Da, ponekad i odnos može biti razlog krvarenja. To se obično dešava prilikom grubog odnosa ili kada vagina nije dovoljno vlažna. Kao rezultat, može se pojaviti manja poderotina ispred otvora u vaginu. Pretpostavljajući da poderotina ne uzrokuje veliku nelagodu (i ako možete odrediti uzrok njenog nastanka), ona će najvjerovatnije zacijeliti sama od sebe.

Sindrom policističnih jajnika


Sindrom policističnih jajnika karakteristiše se kao manji porast muškog hormona testosterona. I to može izazvati probleme, kada je u pitanju krvarenje između ciklusa. Testosteron može spriječiti estrogen da se ponaša na normalan način. Neki od simptoma su: jako duga i veoma obilna menstruacija, izostanak menstruacije i dug vremenski period između ciklusa.

Rak


Evo zbog čega je potrebno da krvarenje između ciklusa shvatite ozbiljno: iako je neuobičajeno, u najgorem slučaju, to može biti znak prekanceroze ili raka materice ili grlića materice. Ovo je naročito tačno ako ste već pod povećanim rizikom od ovih oboljenja (HPV vas čini osjetljivijima).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info