4 stvari koje vam se dešavaju kada nemate dovoljno seksa

0

Raskid. Posao. Putovanja. Poslovna putovanja. Može postojati tako mnogo razloga zbog kojih je vaš seksualni život pao u drugi plan. Međutim, njegov “nedostatak” može i na mnogobrojne načine uticati na vaše zdravlje. Na loš ili dobar način. Evo i kako.

Anksiozniji ste


Seks ljudima pomaže da se “izduvaju”. Istraživanja pokazuju da osobe koje apstiniraju imaju više poteškoća da se nose sa stresnim situacijama u poređenju sa osobama koje imaju seksualni odnos bar jednom u petnaest dana.

Tokom samog odnosa, mozak otpušta “dobre” hemikalije, kao što su endorfini i oksitocin, a što vam pomaže da se osjećate opuštenije.

Podložniji ste prehladama


Manje seksa može smanjiti izloženost bakterijama. Nažalost, samim tim dolazi i do smanjenja koristi za imunološki sistem – istraživanja pokazuju da kod osoba koje imaju odnose jednom do dva puta u petnaest dana dolazi i do povećanja imunoglobina (za 30%) u odnosu na osobe koje rijetko imaju odnos.

Imunoglobin jedna je od prvih barijera vašeg imuniteta u odbrani protiv virusa.

Smanjuje se rizik od infekcija urinarnog trakta


Skoro 80% slučajeva infekcija urinarnog trakta javlja se u dvadeset i četiri sata nakon odnosa. Tokom odnosa, bakterije iz vagine mogu završiti u mokraćnim kanalima, a gdje uzorkuju nastanak infekcije.

Nesigurnost u vezi


Stručnjaci savjetuju da nedostatak seksa uzima danak na sreći, bliskosti i sigurnosti veze. Nedostatak odnosa u braku može imati uticaj na samopouzdanje, izazvati osjećaj krivice te smanjiti nivo oksitocina i drugih hormona. Pored toga, može doći do povećanja strahova da će se jedno od vas dvoje “obratiti” nekom drugom kako bi imalo odnose, a što može uticati na osjećaj paranoje.

Međutim, to ne znači da par koji nema odnose ne može biti srećan par. Seks je samo jedan izraz bliskosti kod parova. Poljupci, držanje za ruke i prijatna i neočekivana iznenađenja mogu pomoći parovima da se osjećaju povezano na emocionalnom nivou, čak iako ne provodite vrijeme na fizičku povezanost.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info