5 stvari koje nikada ne biste trebali reći o sebi

0

U nama se neprestano odvija razgovor između nas i našeg uma. Ocjenjivanje onoga što radimo i kako se osjećamo. Mi nismo um. Um je nešto što koristimo, ali kako je vrlo suptilan, nije ga lako raspoznati.

Poslušajte šta vam um govori. Ako vam je um prijatelj, pomoći će vam u životu kao i svaki drugi prijatelj. Ali ako nije, onda je stvar malo složenija, jer ga se ne možete riješiti kao što to možete učiniti s nekom vanjskom osobom. Um je uvijek s nama i zato bi ga trebalo učiniti svojim prijateljem.

Vi možete reći svom umu šta da govori o vama i zbog svoje upijajuće prirode on to može prihvatiti. I, zato, prestanite sebi govoriti sljedeće stvari.

Još uvijek nisam dovoljno dobra


Vi možda mislite da niste dovoljno dobri, ali ćete se iznenaditi ako nastavite pokušavati. Vaša prošlost vas ne određuje. Ona vas priprema za ono što ste sposobni postati. Ono što vas u konačnici određuje je način na koji ustanete nakon pada. Nemojte se nikada bojati dati sebi šansu da postanete ono što ste sposobni postati. Zaboravite mrzitelje.

Nikada ne potcjenjujte ono što jeste i za šta ste sposobni. Izvrsnost je rezultat voljenja više nego što drugi misle da je potrebno, sanjanja više nego drugi misle da je praktično, rizikovanja više nego drugi misle da je sigurno i djelovanja više nego što drugi misle da je moguće.

Trebalo bi da živim prema očekivanjima drugih


Zapamtite, uvijek je bolje biti na dnu onih ljestvi na koje se želite popeti nego na vrhu onih na kojima ne želite biti. Sreća i uspjeh su stvar življenja života na način na koji želite. Uvijek budite ono što jeste i hodajte svojim putem. Niko vam ne može reći da radite pogrešno. Svako ima svoje snove, svoje borbe i drugačiji put koji za njih ima smisla.

Vi ste ono što jeste s razlogom. Ako pogledate iza sebe i uvidite da ste živjeli dosadan i bijedan život ignorišući sebe i slušajući roditelje, učitelje ili nekog lika s TV-a koji vam je govorio kako da živite, onda nemate koga kriviti nego sebe. Sjetite se da je najpametniji i najhrabriji čin razmišljati na svoj način i slušati svoju intuiciju. Na kraju krajeva, bolje je umrijeti na svoj način nego živjeti nečiju ideju o vašem životu.

Bitno je šta drugi misle i govore o meni


Šta biste radili drugačije kad biste znali da vas niko neće osuđivati? Ne dopustite da vam neko drugi uništi snove. Samo jednom učinite nešto što oni misle da ne možete i više nikada nećete ponovo obratiti pažnju na njihovu negativnost.

Nemojte otići od tako negativnih ljudi – POBJEGNITE! Dobre se stvari događaju kada se udaljite od negativnosti i ljudi koji je stvaraju. Ko vam uopše ima pravo suditi? Niko!

Za mene je prekasno


Ne dopustite prošlosti da ukrade vašu sadašnjost. Ne sudite sebi po prošlosti, jer tamo više ne živite. Otpustite, rastite i krenite naprijed. Kako starimo i postajemo mudriji, počinjemo shvatati šta nam je potrebno, a šta trebamo ostaviti iza sebe. Ponekad je napuštanje korak naprijed. Ponekad je odmor od rutine upravo ono što nam je potrebno.

Ako ne pokušate savladati nešto izvan onoga što već znate, osjećaćete se zauvijek “zaglavljeno”. Nije prekasno. Ako osjećate da jeste, to vas samo lažu vaši unutrašnji strahovi. Ali zapamtite, strah ne postoji nigdje osim u vašem umu. Teško je pratiti svoje srce, ali je tragedija ako dozvolite da vas laži straha zaustave.

Ne mogu oprostiti


Praštanje je obećanje. Kada nekome oprostite, zapravo dajete obećanje da nećete držati nepromjenjivu prošlost protiv sadašnje sebe. Oprost ne znači da je ono što se dogodilo opravdano, a takođe ne mora nužno značiti ni da bi ta osoba još uvijek trebala biti dobrodošla u vašem životu.

To jednostavno znači da ste se pomirili s bolom i da ste ga spremni otpustiti i krenuti dalje sa svojim životom. Praštanje nema veze s oslobađanjem kriminalca od njegovog kriminala. Praštanje znači osloboditi sebe od tereta žrtve – osloboditi se bola i transformisati se iz žrtve u pobjednika.

Izvor: Atma

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info