Glaukom: Ove znakove upozorenja ne smijete ignorisati!

0

Postoje dva oblika glaukoma: glaukom zatvorenog ugla i glaukom otvorenog ugla. Kada se radi o prvom, možda ćete moći na vrijeme i sami da uočite određene simptome i znakove upozorenja. Nažalost, kod glaukoma otvorenog ugla ne postoje vidljivi, rani, znaci upozorenja.

Iako se glaukom ne može u potpunosti izliječiti, on se može kontrolisati ukapavanjem kapljica za oči, nekada i uzimanjem tableta ili čak laserskom hirurgijom. Ponekad će doktori preporučiti kombinaciju hirurškog pristupa i medikamenata.

Šta glaukom radi vašim očima?


Kod glaukoma zatvorenog ugla, drenažni kanali oka su blokirani zbog čega se tečnost vraća nazad u oko, a što dovodi do naglog povećanja pritiska u oku. Kada se radi o glaukomu otvorenog ugla, ugao na kojem se rožnjača i dužica “susreću” dovoljno je širok da omogući tečnosti da uđe u kanal, a povećanje pritiska u oku javlja se u znatno dužem roku.

U oba slučaja, kako se tečnost nakuplja u oku, povećani pritisak može oštetiti mrežnjaču i izazvati trajno oštećenje vida. Mogućnosti liječenja uključuju prepisane kapi za oči, oralne lijekove i operaciju. Ako se liječenje sprovede pravovremeno, možete izbjeći oštećenje mrežnjače i gubitak vida.

Glaukom otvorenog ugla


Glaukom otvorenog ugla ponekad se naziva i “prikriveni kradljivac vida”, jer on nije bolan i ne izaziva iznenadni gubitak vida ili smetnje u vidu. Zapravo, mogu proći godine prije nego primijetite da je došlo do gubitka perifernog vida.

Pacijenti koji ne idu na redovne preglede kod oftalmologa često ne znaju da imaju glaukom, sve dok ne dođe do njegove kasne faze, kada oštrina vida počne da se pogoršava. Međutim, iako možda nećete moći da otkrijete promjene u vidu, vaš oftalmolog može otkriti i dijagnostikovati glaukom otvorenog ugla tokom pregleda.

Pregled (barem svake dvije godine) može spriječiti gubitak vida koji nastaje usljed glaukoma otvorenog ugla, jer oftalmolog može prepisati efikasne tretmane kako bi se proces usporio i spriječio dalji gubitak vida. Kao i kod svakog drugog zdravstvenog poremećaja – što ga doktor ranije dijagnostikuje to će i tretman biti efikasniji.

Glaukom zatvorenog ugla


Glaukom zatvorenog ugla, s druge strane, može imati veoma primjetne i bolne simptome. Ukoliko imate bilo koji od sljedećih simptoma, obratite se oftalmologu što prije, jer postoji mogućnost da imate glaukom zatvorenog ugla:

  • teške glavobolje, naročito ako su praćene bolom iza ili unutar očiju
  • mučnina i/ili povraćanje
  • zamagljen, mutan vid
  • nagli gubitak vida.

Iako glaukom zatvorenog ugla možete otkriti sami (mnogo lakše nego glaukom otvorenog ugla), on brže izaziva oštećenje vida. Ako ignorišete simptome i nadate se da će oni nestati sami od sebe – primjera radi, ako sumnjate da samo imate migrenu – možete trajno izgubiti vid, na jednom ili oba oka.

Kada se obratiti oftalmologu


Kada se radi o glaukomu otvorenog ugla, najvjerovatnije nećete imati pojma da ga imate, sve dok ga oftalmolog ne dijagnostikuje. Nakon dijagnostikovanja, redovni pregledi su obavezni, onoliko često koliko to oftalmolog preporuči. To može biti jednom godišnje, jednom u šest mjeseci ili i češće, sve dok se neophodno liječenje ne odredi.

S druge strane, kada je u pitanju glaukom zatvorenog ugla, pomoć oftalmologa morate zatražiti što prije. Imate mnogo manje vremena za dijagnostikovanje i liječenje kako biste izbjegli oštećenje i gubitak vida. Ukoliko ste imali ili imate neke od već navedenih simptoma ili ako je prošlo više od dvije godine od zadnjeg pregleda, zakažite pregled odmah.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info